Sari la conținut

Micii producători de lapte din România au ajuns în pragul falimentului

micii-producatori-de-lapte-din-romania-au-ajuns-in-pragul-falimentului

Aproape jumatate dintre micii fermieri care cresc vaci de lapte se tem ca de la 1 aprilie vor intra in faliment.Potrivit stirileprotv.ro de la acea data, Uniunea Europeana renunta la cota de lapte, impusa marilor procesatori, care cel mai probabil vor prefera sa importe din Germania, Polonia sau Olanda. Ai nostri nu si-au facut asociatii si nu are cine sa lupte in numele lor. Dorin Suteu are de patru ani o ferma cu 36 de vaci. Omul se teme ca in curand va trebui sa isi concedieze angajatii. "Pana acum dadeam lapte la o firma, cam 200 de litri pe zi, iar de la 1 aprilie nu stiu ce am sa fac pentru ca nu am nici o solutie. Din cate am auzit, ei iau lapte din Ungaria, pentru ca le e mai ieftin. Vin la poarta firmei cu doar 1 leu pe litru, la mine in schimb, la mine era un leu, dar mai plateau si transport", a spus fermierul. Si Florica Moca a avut ferma cu 20 de vaci, insa a trebuit sa renunte pentru ca nu avea unde sa isi vanda marfa. "Din 2013 nu mai am ce sa fac, vacile le tin in grajd si laptele il dau la porci", spune fostul fermier.

Ceea ce ar fi trebuit sa faca ei ca sa-si salveze fermele ar fi fost sa se asocieze intr-o cooperativa. La fel cum a facut domnul Tandrea, care a crescut de la cateva zeci de capete la peste 300.

Cota de lapte a fost introdusa de Uniunea Europeana pentru ca tarile mari care obtineau productii uriase sa lase loc pe piata si micilor producatori.

CITEȘTE MAI MULTE PE: stirileprotv.ro

Comentarii

Ultimă oră