Sari la conținut

Meserii fără studii superioare, plătite cu peste 1.000 de euro lunar

meserii-fara-studii-superioare-platite-cu-peste-1000-de-euro-lunar

Mitul că în România nu poţi câştiga foarte bine dacă nu ai studii superioare este dărâmat de sudorii, tractoriştii, electricienii şi instalatorii care câştigă şi câteva mii de euro lunar. Au salarii cu mult mai mari decât ale medicilor, profesorilor şi inginerilor. Lipsa şcolilor profesionale a făcut ca cei bine pregătiţi în astfel de domenii să fie tot mai puţini şi pentru că piaţa muncii are nevoie de ei, doar salariile mari îi motivează să rămână, scrie digi24.ro.

Mihail Iordache este sudor de 48 de ani. Dar nu orice fel de sudor, ci unul specializat în lucrări în argon. O sudură de mare fineţe cu ajutorul căreia se produc echipamente energetice pentru giganţi ca Hitachi, Mitsubishi şi General Electric. Mihail nu are studii superioare, dar câştigă peste 1000 de euro lunar.

Cei care nu au terminat o facultate au de unde alege meserii bine plătite

Reglorii, lăcătuşii mecanicii, specialiştii în logistică, instalatorii şi electricienii pot avea salarii între 1.500 şi 2.000 de lei. Iar cui nu-i este frică de înălţime poate deveni macaragiu sau alpinist utilitar pe un salariu de două până la trei mii de lei. Adică peste salariul inginerilor care au în plus 4 ani de facultate şi eventual un masterat. Salarii mari primesc şi şoferii de tir care muncesc în străinătate. Câştigă, în medie, între 1500 şi 2000 de euro pe lună.

Ioan Lixandru, director al unei firme de transport internaţional: „Veniturile medii ale unui şofer care lucrează în străinătate sunt între 1500 şi 2000 de euro. Dar asta înseamnă că el e plecat de acasă o lună jumate şi apoi revine acasă, nu este acelaşi lucru cu cel care primeşte aceşti bani şi seara îşi vede copilul şi weekendul îl face împreună cu familia”.

Fiecare meserie are însă riscurile ei. Cei care lucrează ca sudori pot dezvolta probleme de vedere sau de plămâni, iar electricienii au risc crescut de electrocutare. Salariile mari pe care le primesc sunt justificate şi de faptul că echipamentele cu care lucrează sunt extrem de scumpe.

Tractoriştii de la Combinatul Agroindustrial din Curtici sunt plătiţi şi pentru responsabilitatea lor. Francisc Şuşan – tractorist: „Lucrez aici din 1991 şi am cam trecut prin toate generaţiile cum ar veni, de tractoare. Salariile sunt mari, e adevărat ce se aude”.

Dimitrie Muscă – director la Combinatul Agroindustrial Curtici: „12.000 până la 13 – 14.000 de lei bani în mână sunt meritaţi”

Pentru aceşti bani, tractoriştii muncesc peste 12 ore zilnic. Sunt bine plătiţi şi pentru că sunt puţini cei cu adevărat buni.

În general, cei care câştigă bine fără a avea studii superioare sunt cei cu meserii rare, pentru care calificarea se obţine în timp, la locul de muncă. Sau cei care lucrează în domenii în care se pune accent pe talent: hair-stilişti, bucătarii şi cofetarii şefi.

Meserii bine plătite, fără studii superioare

reglor 1.500 – 1.800 lei

lăcătuş mecanic 1.500 – 1.700 lei

instalator 1.500 – 1.900 lei

electrician 1.700 – 2.000 lei

alpinist utilitar 2.000 lei

macaragiu 2.000 – 3.000 lei

sursa: firme de recrutare personal

Comentarii

Ultimă oră