Sari la conținut

Merkel, iubită de germani, criticată în Europa

Angela Merkel, care va prelua pentru a treia oară consecutiv funcția de cancelar în urma alegerilor legislative desfășurate duminică în Germania, este, în același timp, “cea mai puternică femeie din lume” și unul dintre cei mai criticați lideri europeni, comenteaza  AFP.
Este prima femeie care conduce Germania și prima femeie, după britanica Margaret Thatcher, care guvernează o mare țară europeană. În vârstă de 59 de ani și provenită din fosta RDG, Angela Merkel a obținut un triumf personal: cu o campanie axată în întregime pe persoana ei, partidul său, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), a obținut cel mai bun scor de la Reunificarea țării - în 1990 - cu 41,5% din sufragii.
Numită „cancelarul de fier”, pentru modul în care a apărat politica de austeritate, sau „Mutti” (mămică), ea a putut auzi la ultimul său miting de campanie un grup de muzicieni care cântau: „Angie trebuie să salveze lumea”.
Pe străzile din Lisabona sau Madrid au apărut însă poze care o înfățișau pe Angela Merkel cu o mustață ca a lui Hitler, sau sloganuri de tipul: „Merkel nazistă, afară!”. La Atena, mulțimea a acuzat-o că dorește să îngenuncheze Grecia.
Merkel, popularitate fără pereche în Germania. După opt ani de mandat, uzura nu pare să o urmărească. Rezistența sa în timpul reuniunilor europene la vârf de la Bruxelles și pasiunea sa pentru operă au făcut să fie supranumită „Regina nopții”. Angela Merkel se bucură de o popularitate fără pereche în Germania după al Doilea Război Mondial, potrivit sursei citate. „Ea a devenit un fel de mamă a națiunii”, estimează politologul Oskar Niedermayer.
Cine e Merkel. Angela Merkel și-a început cariera politică la căderea Zidului Berlinului. Descoperită de Helmut Kohl în 1990, ea a primit două portofolii ministeriale din partea “cancelarului Reunificării”, Mediul și Femeile. A profitat de un scandal de finanțare ocultă a CDU pentru a lua locul mentorului său în fruntea acestei formațiuni în anul 2000.

Comentarii

Ultimă oră