Sari la conținut

„Măsura Laptelui” - Sărbătoare a crescătorilor de oi din zona Șirnea- Fundata

masura-laptelui-sarbatoare-traditionala-a-crescatorilor-de-animale-din-zona-sirnea-fundata

În fiecare vară, la Șirnea se organizează „Măsura laptelui”, eveniment al prezentului, despre un trecut special.

Parada portului popular, mulsul oilor şi măsuratul laptelui, jocuri pastorale, lansări de carte, întâlnirea fiilor satului şi programe artistice vor avea loc sâmbătă şi duminică (30 iunie și 1 iulie 2018), în cadrul manifestării Măsura Laptelui care se va desfăşura în satul turistic Şirnea, comuna Fundata din Braşov. Manifestarea se află în acest an la a 50-a ediţie!

Cei prezenţi la eveniment vor putea observa o serie de activităţi cu specific pastoral precum: construirea stânelor, înţărcatul mieilor şi tunsul oilor, măsurarea laptelui în vederea stabilirii cantităţii de brânză care se cuvine fiecărui proprietar de animale toamna, la spargerea stânii.

„Dacă, sâmbătă, o parte dintre activităţi au loc la Căminul Cultural şi la şcoala din sat, duminică, toate manifestările se vor muta în aer liber. După slujba de la biserică va avea loc parada portului popular, apoi «Măsura laptelui», în zona Pleaşa din satul Şirnea. Tot acolo, participanţii la sărbătoarea noastră vor putea gusta din produsele tradiţionale pregătite de gospodinele satului: bulzul ciobănesc, tocana şi pastrama. Spectacolul folcloric la care participă, pe lângă solista de muzică populară Veta Biriş, ansambluri folclorice şi solişti din judeţ începe la ora 13,00 şi se va încheia seara târziu'', a precizat, primarul comunei Fundata, Marian Pâtea.

Edilul a explicat și faptul că 90% dintre locuitorii comunei Fundata sunt crescători de animale de zeci de ani, îndeletnicire moştenită din tată în fiu. De câţiva ani, în zonă a cunoscut o dezvoltare rapidă şi agroturismul, activitate cu care se ocupă o parte a locuitorilor.

Satul Şirnea, care aparţine de comuna Fundata, este o mică aşezare la poalele Masivului Piatra Craiului, situat la o altitudine de 1.244 de metri, fiind primul sat turistic din România, declarat în 1968.

Manifestarea „Măsura Laptelui” este organizată de Consiliul Local şi Primăria Fundata, „dar mai ales prin bunăvoinţa sătenilor care preţuiesc adevăratele valori ale satului românesc”.

Comentarii

Ultimă oră