Sari la conținut
masa-traditionala-de-craciun

Pregătirile pentru Crăciun încep în ziua de Ignat, 20 decembrie. În această zi oamenii nu au voie să facă altceva în gospodărie decât să taie porcul și să prepare „de-ale porcului”. Tradiția spune că „cei săraci, dacă nu au porc, trebuie să taie un alt animal” (Ana Fogoroș, Drăguș).

La Comăna de Jos, bătrânii cred că în noaptea dinaintea Igantului, porcul își visează cuțitul. Cei miloși nu au voie să participe la tăiatul porcului, pentru că el moare greu și carnea nu mai este bună. Ziua de Ignat este dedicată pregătirii cărnii. Gospodinele pun deoparte carne pentru sarmale și friptură și osânza pentru prăjituri. După sacrificarea porcului se face o masă de pomană, ca ofrandă adusă morților, din bucate jertfite cu „de-ale porcului”.        În seara de Ajun, casele măturate și curățate sunt gata pregătite cu mesele întinse să-și primeasca colindătorii sau cetele de feciori. Grupurilor de copii care vin să colinde le sunt pregătiți cozonaci, mere și nuci, iar feciorilor din ceată li se pregătește masă bogată, mai cu seamă în casele unde sunt fete nemarităte de jucat. Ei sunt cinstiți cu cozonac, colac special copt pentru colindători, carne friptă de porc și rachiu din cel bun. În localitatea Cuciulata din Țara Făgărașului se pregătește în casele cu fete de măritat „masa ghirăului” (n.n. vătafului care conduce Ceata de feciori), cu colaci copți în cuptor, cârnați și pecie de porc deasupra” (Ana Dragoș, Cuciulata). Gospodinele din satele brașovene împărtășesc cu mândrie rețetele preparatelor tradiționale specifice sărbătorii Crăciunului. Cu așa bucate alese și mese pline de atâtea feluri gătite cu suflet și îndemânare, toate sărbătorile adună acasă pe toți cei dragi, ai casei, sau simpli oaspeți ai locului în seara de Crăciun.

Caltaboșii se prepară din „plămâna porcului”, inimă, ficat, jumări și puțină slănină. Într-o oală mare de „tuci” se pun la fiert măruntaiele porcului pentru caltaboși și în aceeași oală, se pun la fiert și urechile, limba, o bucată de falcă ce e mai grasă, șorici și carne. În același timp într-o crăticioară se pune la fiert orezul care se lasă numai să „înflorească”. Într-o a treia crăticioară se pune la topit o bucată de grăsime din gușa porcului, se taie 4-5 cepe și se lasă să se răcească. După ce oala cu ale „caltaboșului” dă în fiert, se ia spuma, se pun boabe de piper și de dafin si după ce s-au fiert toate se ia oala de pe foc si se aleg cele ale caltaboșului: plămâni, inima, ficat și o bucată de slănină și se separă și cele ale tobei:urechi, limbă, falcă, șorici și o bucată de carne. După ce s-au ales ingredientele, cele ale caltaboșului se toacă bine, bine, se amestecă cu orezul fiert și cu ceapa călită, se trag mațele pe cârnățar si se umplu cu cele gătite la care se mai adaugă și cuișoare și ienibahar, apoi se leagă la capete, se pun în apa în care a fiert toată compoziția, se mai dau o dată la fiert si când au dat in clocot se scort caltaboșii, se pun un pic pe vânt pe un băț si apoi se duc in podul casei unde se dau la fum câteva zile. (Rețetă culeasă de la Stela Dragosloveanu - Moeciu de Sus).

Hencleșe

Maiaua se face din 2 linguri de făină,1 lingură de zahăr, 25 g. drojdie de bere, 100 ml lapte călduț.

Aluatul se prepară dintr-un  1 kg făină, 3 ouă, 3 gălbenușuri, 1\2 linguriță de sare,250 g.zahăr, 150 ml ulei sau 200 g. unt topit, 500 ml. lapte, 120 ml. esență de rom, coaja de la o lamâie, 2 plicuri de zahăr vanilat. Crema se face din 2 gălbenușuri, 400 ml. smântână dulce, 1 plic zahăr vanilat.

Comentarii

Ultimă oră