Sari la conținut

Maica Tereza a fost declarată sfântă şi e celebrată pe 5 septembrie

maica-tereza-a-fost-declarata-sfanta-si-e-celebrata-pe-5-septembrie

Maica Tereza a fost canonizată ieri de către Papa Francisc.


   Sute de mii de oameni din toate colţurile lumii şi 12 şefi de stat s-au adunat ieri, în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican pentru a asista la un eveniment istoric. Maica Tereza, eroina săracilor din Calcutta şi una dintre cele mai iubite personalităţi ale secolului trecut, a fost trecută ieri, în ajunul împlinirii a 19 ani de la moartea acesteia, între sfinţii catolicismului. Laureată a premiului Nobel pentru Pace în 1979, Maica Tereza a fost beatificată în 2003.

Canonizarea a avut loc sub un potret uriaş al maicii care a fondat în anul 1950 ordinul Misionarii Carităţii în Kolkata (Calcutta). Acest ordin conduce 758 de cămine, spitale şi adăposturi în 139 de ţări. Slujba în urma căreia Maica Tereza a fost declarată drept sfânta a a fost oficiată la Vatican, în Piaţa Sfântul Petru, în faţa a peste 150.000 de pelerini. Serviciul religios fost celebrat de aproximativ 70 de cardinali, 400 de episcopi şi peste 1.700 de preoţi. Papa Francisc a declarat că Maica Tereza a fost un "neobosit lucrător pentru milă".


   Sfânta Teresa va fi celebrată de-acum încolo pe 5 septembrie în calendarul catolic, (data la care a încetat din viaţă în 1997) .

Astazi, 5 septembrie 2016, va avea loc prima celebrare a Sfintei Tereza de Calcutta.


  Maica Tereza s-a născut pe 26 August 1910 într-o familie de albanezi catolici din Skopjie, oraş aflat la acea vreme sub ocupaţie otomană. A rămasă orfană de tată la numai opt ani, iar mama i-a insuflat spiritul actelor de caritate.

La 12 ani se simţea atrasă de Biserică, iar la 18 ani a plecat la Dublin, în Irlanda, unde s-a alăturat unui ordin de călugăriţe. Se întâmpla în 1928.

Un an mai târziu, a ajuns în India, la Darjeeling, de unde a fost trimisă la Calcutta. Acolo a predat la un liceu condus de călugăriţe, unde studiau fete din familii sărace. De atunci, s-a dedicat în întregime misiunii de a-i ajuta pe cei defavorizaţi.

Din 1948, Maica Tereza nu a mai purtat haine de călugăriţă, ci un sari alb cu bordură albastră, îmbrăcămintea săracilor bengalezi. Tot atunci a deschis şi prima şcoală de la periferia săracă din Calcutta şi a fondat ordinul "Misionarele Carităţii", care conducea sute de cămine pentru săraci, bolnavi sau victime ale abuzurilor.

Compasiunea sa fără margini, dedicarea totală pentru victimele foametei sau războaielor i-au adus în 1979 Premiul Nobel pentru Pace.

În 1982, în timpul bombardamentelor din Liban, a salvat 100 de copii cu handicap care fuseseră abandonaţi de personalul medical, într-un orfelinat din Beirut.

În 1986, Maica Tereza s-a întâlnit cu Papa Ioan Paul al doilea, venit în vizită la Calcutta. Imaginile cu Suveranul Pontif care a sărutat-o pe creştet pe Maica Tereza au făcut atunci înconjurul lumii.

„Doamne, fă-mă un sol al păcii! Unde este ură, să pot duce pacea. Unde s-a greşit, să pot duce iertarea”, spunea Maica Tereza în 1992.

În 1991, Maica Tereza a vizitat Albania natală, cu prilejul repunerii în drepturi a Bisericii Catolice, scoasă în afara legii de regimul comunist din anii '60. Peste tot pe unde mergea, era primită cu entuziasm. La Vatican, a fost mereu un oaspete de onorare.

În vara lui 1997, în timpul unei vizite în Statele Unite, Maica Tereza s-a întâlnit şi cu prinţesa Diana, de care o lega o prietenie strânsă. Ambele erau implicate în cauze umanitare. Întâlnirea de la New York a avut loc cu numai două luni înainte de tragicul accident de la Paris, în care Lady Di şi-a pierdut viaţa, şi cu trei luni înainte ca Maica Tereza să moară.

Avea 87 de ani şi lăsa în urmă o moştenire impresionantă: susţinea financiar, din donaţii publice, 534 de cămine în 115 ţări, iar congregaţia sa număra 6.000 de maici.

În 2003, după confirmarea înfăpturii unui miracol, Maica Tereza a fost beatificată, în cadrul unei liturghii solemne la Vatican. Era ultimul pas spre canonizare, pentru care a mai fost nevoie de încă un miracol, a cărui a existenţă a fost confirmată în 2015.


   Maica Tereza a fost proclamată ieri Sfântă! Şi începând de astăzi, în calendarul catolic, pe data de 5 septembrie se va celebra, Sfânta Tereza.

Comentarii

Ultimă oră