Sari la conținut

După ce au fost restaurate, monumentele trebuie întreținute, altfel întreaga muncă este în zadar!  De aceea, Consiliul Județean organizează licitație pentru întreținerea acestor obiective de interes comunitar, istoric și turistic.

Câteva dintre monumentele Brașovului medieval, aflate sub protecția Consiliului Județean, au fost primenite. Astfel, imaginea orașului de odinioară reînvie de fiecare dată pentru turiştii care sunt în număr din ce în ce mai mare la Brașov. Ei vin să viziteze și să descopere atmosfera cu iz burghez a centrului istoric.  
Strada Sforii este cea mai îngustă arteră nu numai din Cetatea Braşovului, ci şi din ţară, şi chiar din Europa de Est. Potrivit istoricilor, strada fost creată în secolul al XVII-lea. În prezent, ea este unul dintre cele mai vizitate obiective din centrul vechi al Braşovului. Această arteră a fost reabilitată în anul 2002 prin implicarea Consiliului Judeţean Braşov. Pereţii au fost reparaţi, s-au executat zugrăveli şi s-a montat un sistem de iluminat adecvat zonei medievale. "Din păcate pe strada de după poarta Schei circulă autobuze, împroaşcă cu noroi, cu apă şi toate clădirile arată dezolant. În afară de asta la poarta Schei mai lovesc maşinile iar monumentele ajung să se degradeze. Şi din acest motiv o dată la doi ani noi reparăm poarta Schei, iar strada Sforii în fiecare an o retuşăm" a spus Aristotel Căncescu, preşedintele CJ Braşov.
Poarta Schei a fost construită între anii 1827 - 1828, din banii negustorilor scheieni pentru a ușura accesul spre oraș din cartierul românesc și se află în apropierea Porţii Ecaterina. Poarta Schei are  trei arcuri:  două mici pentru pietoni și unul mare, central, pentru accesul vehiculelor. Pe timp de ploaie sau când se topesc zăpezile, zidurile porții sunt aproape înnegrite în urmă traficului.  Este unul dintre motivele importante pentru care acest monument, și nu numai el trebuie să primească îngrijiri suplimentare. A.L.

Comentarii

Ultimă oră