Sari la conținut

Lichidarea Rulmentul SA, blocată de o „fantomă

Lichidatorii companiei Rulmentul Braşov încearcă să dea de urma cetăţeanului german Hans Eissenberger, cel care a blocat, printr-o cerere de retrocedare a societăţii, finalizarea operaţiunii de lichidare a „mamutului industrial” braşovean.

Nu el a introdus cererea! Potrivit lui Dragoş Moldoveanu, lichidator în cadrul companiei RVA Insolvency Specialists, firma care face parte din consorţiul de lichidatori desemnat de Tribunalul Braşov pentru societatea braşoveană, alături de Casa de Insolvenţă Transilvania, lichidatorii au „identificat” un Hans Eissenberger în Germania, care a dat şi o declaraţie că nu este persoana care a introdus cererea de retrocedare a terenului de 44 de hectare. Tribunalul Braşov a suspendat pentru un an judecarea procesului în care cetăţeanul german solicita retrocedarea terenului pe care se află compania Rulmentul, deoarece acesta nu a adus la dosar toate actele necesare.

Nu se pot încasa banii. Din cauza acestui proces, lichidatorii nu pot încasa suma de 2,6 milioane de euro de la compania Sigur Imob, cea care anul trecut câştigase licitaţia pentru mai multe imobile întinse pe o suprafaţă de opt hectare - Laborator - Staţie de epurare, Hala Mecanic şef, Spaţiu verde, Pavilion administrativ, Construcţii metalice, Parc Auto-magazie centrală, Staţie Hidrofoare, Drum I, Drum II. Preţul pachetului a fost redus succesiv, cu câte 25%, de la valoarea iniţială, de 5,32 de milioane de euro. Tot firma Sigur Imob SRL Braşov şi-a adjudecat şi licitaţia pentru sistemul energetic, contra a circa 400.000 de euro. Ede Erdely, omul de afaceri care a reprezentat compania Sigur Imob la licitaţie, intenţiona să construiască pe activele achiziţionate o mică fabrică de rulmenţi radianţi cu 350 de muncitori, majoritatea provenind de la fosta companie Rulmentul.
Blocaje în serie. Deşi lichidatorii sperau ca până la finele lui 2010 să se finalizeze procesul de dare în plată a activelor societăţii braşovene către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi către Autoritatea Naţională a Vămilor, „au mai intervenit nişte probleme, în sensul că a trebuit să mai prezentăm nişte acte”. Dragoş Moldoveanu spune, însă, că până la finele acestei luni se va finaliza procedura de dare în plată a activelor uzinei către instituţiile menţionate. Anul trecut s-au finalizat procedurile de dare în plată doar pentru Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului şi Consiliul Local Braşov. AVAS avea de recuperat o creanţă de doar 10 milioane de euro din debituri de 70 de milioane de euro, în timp ce Consiliul Local Braşov avea de recuperat doar aproximativ 500.000 de euro.

Primăria a pus ochii pe teren

Guvernul României a emis, anul trecut, potrivit declaraţiilor primarului Braşovului, George Scripcaru, o hotărâre prin care platforma Rulmentul va fi trecută în patrimoniul municipalităţii. „Din platforma Rulmentul au fost transferate acele suprafeţe care nu sunt afectate de activitatea de lichidare către diferiţi creditori. Acum trebui să stabilim ce destinaţie va lua această zonă, pentru că vrem să fie dezvoltată, la fel cum se întâmplă şi pe platforma fostei uzine Tractorul, unde va fi construit un ansamblu rezidenţial complex, cu foarte multe funcţiuni”, a declarat primarul. În prezent, în administrarea municipalităţii se află doar activele care au revenit, în urma procedurii de plată, AVAS şi Consiliului Local, dar nu este exclus ca şi restul activelor să ajungă în administrarea municipalităţii

Comentarii

Ultimă oră