Sari la conținut

Lansare de carte la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului

Muzeul Civilizaţiei Urbane din Piaţa Sfatului a găzduit azi o lansarea volumului "Patrimoniu preindustrial şi industrial în Romania", al cercetătorului sibian Volker Wollmann, stabilit în prezent în Germania. Autorul face un apel la conservarea, păstrarea şi punerea în valoare a moştenirii culturale industriale naţionale în România.

Cu un material documentar-ilustrativ deosebit de relevant, autorul a reuşit să înfăţişeze patrimoniul tehnic din împrejurimile Braşovului legat de exploatarea şi prelucrarea lemnului, dispărut cu mici excepţii, cum ar fi: planul înclinat de la Retevoi (Munţii Buşteni) sau cunoscutul „Plan înclinat” de la Comandă-Covasna, distrus recent fără nici o raţiune.

Dr. Volker Wollmann s-a născut la 14 aprilie 1942 la Sibiu. Urmează studiile elementare şi gimnaziale la Sebeş, iar pe cele universitare la Cluj (Facultatea de Istorie şi Arheologie la Universitatea Babeş-Bolyai). În perioada 1965-1967 a fost director la Muzeul Reşiţa, din 1967-1988 cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Arheologie Cluj unde susţine în 1982 teza de doctorat cu titlul „Exploatările miniere, minele de sare şi carierele de piatră din Dacia romană” la prof. Ion I. Russu.  În anul 1988 emigrează în Germania. Între anii 1989-2006 a fost director la Muzeul Transilvănean din Gundelsheim, încercând să intreţină relaţii de parteneriat cu muzeele din România, unul dintre ele fiind Muzeul Etnografic din Brasov, cu care a derulat un proiect de documentare a culturii materiale a saşilor din sudul Transilvaniei. A colaborat şi la alte proiecte comune germano-române, cum ar fi cel cu Muzeul Mineritului din Bochum, cu tema "Argintul şi sarea în Transilvania", în cadrul căruia au apărut 10 volume.

Comentarii

Ultimă oră