La doar 8 ani, brașoveanul Vladimir Șofronie a jucat o partidă de șah împotriva Marelui Maestru Internațional Garry Kasparov și alți 10 mari maeștri, în deschiderea evenimentului Superbet Chess Classic Romania 2021.

Zece dintre cei mai buni jucători de șah ai momentului, printre care numărul doi la nivel mondial, Fabiano Caruana, și cei mai buni doi șahiști ai României, Constantin Lupulescu și Bogdan Deac, se confruntă la București, în cadrul primei etape a circuitului Grand Chess Tour 2021, Superbet Chess Classic Romania 2021. Competiția, cu premii de 325.000 de dolari, a fost inaugurată vineri, 4 iunie, și va avea loc între 5 și 14 iunie.

Competiția este prima din cele 5 etape ale circuitului mondial Grand Chess Tour 2021.

În deschiderea evenimentului, Marele Maestru Internațional Garry Kasparov, cel mai bun jucător de şah al tuturor timpurilor și jucătorii în turneu au jucat partide demonstrative cu copii campioni naționali de șah și invitați din diverse domenii socio-profesionale.

Printre aceștia se numără și brașoveanul Vladimir Șofronie, campion național la șah clasic, U8.

Legitimat la Clubul Sportiv Școlar Târgu Mureș și la CS Logic 64 Brașov, Vladimir Șofronie, la 8 ani, a devenit campion național la șah clasic, iar la Blitz a obținut medalia de bronz, spre bucuria părinților,deasemenea campioni și antrenori de șah.


„A fost un eveniment extrordinar. Pentru Vladimir, evenimentul a început cu „vânătoarea de autografe”, imediat ce am sosit la eveniment. Lui Vladimir i-a plăcut foarte mult. Câțiva dintre marii maeștri au și făcut poze cu Vladimir: Fabiano Caruana, ELO 2820, numărul doi la nivel mondial și Levon Aronian câștigătorul ediției 2019 Superbet Chess Tour. În 2020 nu s-a ținut din cauza pandemiei. Apoi a avut loc un simultan: Kasparov și cei 10 mari maeștri au jucat deodată la mai multe mese, cu campionii și campioanele naționale 8-16 ani și câțiva invitați. Vladimir a avut onoarea ca simultanul să înceapă chiar cu partida lui, deci prima mutare a primei partide din simultan Garry Kasparov a făcut-o chiar la masa lui. Primele mutări le-a făcut Garry Kasparov, apoi, fiecare dintre cei zece mari maeștri a făcut câteva mutări. Vladimir a pierdut partida, dar după aproape 2 ore. A fost cel mai tânăr participant din cadrul simultanului, el și campioana națională U8 ani Emma Crețescu.” a povestit mama și antrenoarea lui Vladimir, maestra FIDE Claudia Șofronie.

“Pentru Vladimir și toți copilașii invitați a fost cu siguranță nu doar o ocazie extraordinară de a-și întâlni idolii, dar și o onoare și o recunoaștere a muncii lor de un an această invitație din partea Federației Române de Șah și a organizatorilor. Ne bucurăm că federația a arătat că sprijină performanța chiar și la nivel de juniori U8 ani.” a mai adăugat Claudia Șofronie.

În acest moment Vladimir se pregătește pentru Campionatele Europene Școlare din Grecia, care vor avea loc la începutul lunii august, anul acesta.

Deoarece investițiile financiare pentru participarea la competiții sunt foarte mari iar Federația de Șah din România poate susține doar copiii peste 16 ani le reamintim brașovenilor că se pot implica oricând în susținerea și promovarea rezultatelor deosebite ale lui Vladimir prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit sau sponsorizări spre Clubul Sportiv Logic 64 Brașov.