Sari la conținut
la-90-de-ani-va-purta-flacara-olimpica

Flacăra olimpică va fi purtată duminică prin centrul Râşnovului de un schior în vârstă de 90 de ani. Constantin Vlădea a făcut parte din echipa României la Olimpiada de Iarnă de la Saint Moritz din 1948, acolo unde i-a urat succes chiar  regele Mihai.

La acea competiţie echipa ţării noastre a reuşit să-i învingă pe americani. Constantin Vlădea a câştigat în cariera de schior numeroase medalii şi diplome şi a fost o perioadă bună de timp instructor în cadrul  Federaţiei Române de Schi.
   A mers pe schiuri prima dată la vârsta de 7 ani. Se întâmpla în 1930, îşi aduce aminte cu plăcere Constantin Vlădea, omul care mai târziu avea să facă cinste Românei cu performanţele pe care le-a obţinut în domeniul schiului.
“Am mers mai departe la şcoala de schi care s-a ţinut la Dihamu, organizată de Federaţia Română de Schi, cu diferite categorii de vârste” a precizat  Constantin Vlădea.
   După şcoala de schi de la Diham a devenit instructor, iar prin mâinile lui au trecut foarte mulţi copii, care spune el, acum sunt pensionari. Apoi a venit momentul Olimpiadei de Iarnă de la Saint Moritz din Elveţia în 1948, unde a făcut parte din echipa României şi unde concurenţii din ţara noastră au reuşit să-i învingă pe americani.  “Acolo ne-am întâlnit cu regele Mihai care ne-a urat succes. Pentru olimpiadă ne-am pregătit la Diham şi în Sinaia.” îşi aminteşte Vlădea.  
Cinste i-a făcut momentul în care a devenit instructor în cadrul Federaţiei Române de Schi. Constantin Vlădea a participat, de-a lungul timpului, la diferite competiţii, nici nu le mai ştie numărul, şi a obţinut cupe, diplome şi premii, exact atâtea câte şi-a dorit, spune schiorul. Duminică 10 februarie va primi flacăra olimpică pe care o va purta în centrul oraşului Râşnov, iar apoi o va înmâna primarului din localitate Adrian Veştea.
“Primirea flăcării olimpice mă onorează” spune Vlădea.Are emoţii foarte mari, dar odată cu Festivalul Olimpic al Tineretului European, spune că va retrăi, măcar puţin, câteva momente din 48, iar alături de el va fi întreaga familie. După ce va alerga cu torţa câteva minute, aceasta va fi preluată de de Iulian Pîtea, câştigătorul Cupei FIS de la Râşnov. Constantin Vlădea junior, unul dintre fiii lui, spune că tatăl lui este un model pentru toţi iubitorii de sport.
“Tatăl nostru  a fost un tip extraordinar, cu o voinţă extraordinară. A dorit ca băieţii lui să-i calce pe urme”   spune Constantin Vlădea Jr.
La vârsta de 90 de ani, Constantin Vlădea încă schiază. Îşi îngrijeşte cu atenţie schiurile şi le pregăteşte pentru o nouă aventură pe pârtie. Pe pârtia Bradu a coborât recent  de zece ori pentru a-şi menţine antrenamentul.
Flacăra olimpică pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European va ajunge duminică, la Râşnov în jurul orei 15,30, venind de la Bucureşti după ce se va opri câte o jumătate de oră în localităţile Ploieşti, Sinaia, Buşteni, Azuga şi Predeal. La festivităţile de la Râşnov organizate cu această ocazie va concerta formaţia Voltaj.

Comentarii

Ultimă oră