Societatea Junilor Dorobanţi organizează, duminică, 18 august 2019, evenimentul intitulat Jocul Strămoșesc de la Crucea Dreptații ( Fântâniţa Popii, în capătul străzilor Pajiştei şi Fântâniţei lângă rezervorul de apă).

   Jocul strămoşesc este o ultimă rămăşită din perioada în care comunitatea românească din Şchei mai păstra încă multe din trăsăturile caracteristice satului transilvănean tradiţional.

   Jocul strămoşesc reprezintă una dintre cele mai frumoase şi spectaculoase tradiţii din Şchei şi constituie unul din rarele momente când, alături de juni, pot fi admirate băiatele din Şchei-Pajişte, înveşmântate în frumosul port tradiţional din Şchei: sumnă şi laibăr de brocart, cămaşă de borangic, „pumni” cusuţi cu fir de argint, brâie cu paftale din metal preţios.

  Vor fi prezentate jocurile strămoşeşti pe care tinerii trebuie să le cunoască pentru a fi integraţi în viaţa socială a adulţilor din Şcheii Braşovului: hora junilor, brâul, breaza, ardealeana, sârba şi braşoveanca.

 Programul evenimentului:

10.00 – Hora Junilor în Piaţa Unirii
14.00 – Aducerea fetelor la joc. Prezentarea jocurilor tradiţionale (sârba, breaza, ardeleana, brâul, braşoveanca)
20.00 Încheierea jocului.

   Formația muzicala și bufetul bine asortat vor fi ingredinetele unei duminici frumoase alaturi de Junii Brașovului.

    Evenimentul este realizat impreuna cu Uniunea Junilor din Scheii Brasovului și Brasov Vechii și este finanțat de Primaria Brașov prin hotărâre de Consiliu Local.

     În cazul în care vremea va fi nefavorabilă, evenimentul se va amâna pe duminica următoare.