Sari la conținut

Junii Curcani ne invită duminică la Jocul Strămoşesc de la Crucea de pe Coastă

junii-curcani-ne-invita-duminica-la-jocul-stramosesc-de-la-crucea-de-pe-coasta

„Duminică, haideţi la Jocul Strămoşesc de la Crucea Muşicoiului!” Invitaţia este lansată de „Junii Curcani”. Dacă va ploua, evenimentul se va amâna pentru duminica următoare.

Duminică, 1 iulie 2018 (dacă vremea va fi frumoasă), Junii Curcani îi aşteaptă pe braşoveni la jocul strămoşesc de la Crucea Muşicoiului (sau Crucea de pe Coastă), situată în capătul Străzii Curcanilor.

Evenimentul începe de al ora 10.30, cu Hora Junilor şi aruncarea buzduganului, în Piaţa Unirii, după care, de la 11.30 se va muta la Crucea Muşicoiului.

Jocul Strămoşesc reprezintă una dintre cele mai frumoase tradiţii din Şchei şi cu această ocazie, braşovenii iubitori de tradiţii româneşti autentice vor putea să-i revadă pe tinerii juni curcani şi pe fetele din Şchei în frumoasele lor haine româneşti, jucând Hora Junilor, Brâul, Breaza, Ardealeana, Sârba şi Braşoveanca.

În Şchei, ca pretutindeni în spaţiul românesc, jocul constituie o adevărată instituţie cu rol socio-cultural, care şi-a păstrat vitalitatea şi unele funcţii specifice. Funcţia de protocol social sau de mijloc prin care tinerii îşi fac intrarea în viaţa socială a comunităţii este principala motivaţie a organizării, dublată de interesul junilor pentru păstrarea aceestei frumoase tradiţii.


   În caz de vreme nefavorabilă evenimentul va fi amânat pentru duminica următoare.

Evenimentul este organizat de Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovechi şi este finanţat din bugetul Municipiului Braşov.

...............................................................................................................................

PROGRAM (duminică, 1 iulie 2018):

10. 30 - Hora Junilor şi aruncarea buzduganului în Piaţa Unirii (Prund);
11. 30 - Hora Junilor la Crucea Muşicoiului „ pe Coastă” (în capătul strazii Curcanilor);
13. 30 - Aducerea fetelor la joc
14.00 - Prezentarea jocurilor tradiţionale (hora junilor, sârba, breaza, ardeleana, brâul, braşoveanca);
19. 00 - Incheierea Jocului Strămoşesc.

Comentarii

Ultimă oră