Junii au adus Hora Junilor în Piaţa Sfatului şi au jucat Hora Unirii alături de braşoveni

   De Ziua Naţională a României, în An de Centenar al Marii Uniri, Junii din Şcheii Braşovului au jucat Hora Junilor în Piaţa Sfatului, după care s-au prins în Hora Unirii, alături de braşovenii adunaţi în Piaţa Sfatului.

  La ora prânzului, pe 1 Decembrie 2018, Junii au participat la un ceremonial religios dedicat memoriei eroilor neamului şi au depus coroane la Statuia Eroului Necunoscut, din Piaţa Unirii, din Şchei. Apoi au coborât din Şchei în Piaţa Sfatului, unde au dansat Hora Junilor, mai întâi. Hora Junilor este singura horă din România care se joacă pe partea stângă şi rămâne deschisă în timpul jocului. Nu seamănă cu nici o altă horă, iar melodia este lentă şi foarte greu de interpretat.

  După Hora Junilor, braşovenii prezenţi în Piaţa Sfatului, din Braşov, s-au prins în Hora Unirii, alături de Juni.

  De regulă, Junii sărbătoresc Ziua Naţională în Piaţa Unirii, din Şchei, unde dansează Hora Junilor. De data aceasta ceremonialul a avut loc în Piața Sfatului.

 „Am dansat şi Hora Junilor şi Hora Unirii pentru că Hora Junilor ne reprezintă pe noi, comunitatea românească din Braşov, din Şcheii Braşovului şi Braşovechi, iar Hora Unirii este inspirată, de fapt, din Hora Ardealului, care a fost compusă de Ciprian Porumbescu aici, în Braşov”, a precizat istoricul Alexandru Stănescu, reprezentant al Uniunii Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi.

  „Faptul că am dansat Hora Junilor, care este similar cu Imnul nostru naţional, pentru noi, Junii din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi, alături de Hora Unirii reconfirmă unitatea noastră de neam, limbă şi credinţă pe aceaste meleaguri”, a spus şi Florin Nistor, purtător de cuvânt al grupului de Juni Dorobanţi.

     După momentul Junilor, braşovenii s-au bucurat de programul oferit de ansamblurile de dansuri ale minorităţilor din Braşov.

      Seara, de la ora 19.00, Junii s-au întâlnit la hotelul Aro Palace în cadrul evenimentului „Seara Junilor”, dedicat celebrării Centenarului, unde a fost lansat volumul „Tradiţii Braşovechene. Junii braşovecheni la Centenarul României Mari”.