Sari la conținut

Judeţul Braşov, pe locul trei în ţară după numărul de urşi

judetul-brasov-pe-locul-trei-in-tara-dupa-numarul-de-ursi

Cei mai mulţi urşi din România sunt în judeţele Harghita (aproximativ 1.200 de animale), Covasna (1.000), Braşov (900), Argeş (600) şi Mureş (500). Există şi judeţe în care nu trăieşte niciun exemplar, cum ar fi Brăila, Botoşani, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Giurgiu, Iaşi, Sălaj, Tulcea şi Vaslui. În total în România trăiesc pest 6.000 de urşi.

„Populaţia de urşi din România a rămas constantă în ultimii ani, undeva la peste 6.000 de exemplare. E destul de mare, pentru că în ultimii ani toate habitatele pentru urs pe care le aveam au început să se fragmenteze din cauza dezvoltării infrastructurii rutiere, a dezvoltării economice şi a infrastructurii turistice. De asemenea, prin dezvoltarea urbanistică a unor zone, aceste habitate pe care le prefera ursul încep să se restrângă şi aici apar problemele. Urşii îşi părăsesc locurile lor de linişte din cauza influenţei asupra mediului lor“, a declarat, agenţiei Mediafax, Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva. El a spus că România ar trebui să aibă o populaţie de urşi “cam la 4.000 de exemplare”, ţinând cont de dimensiunea habitatelor rămase.
Cum vânătoarea urşilor este interzisă prin lege în România, şeful Romsilva evită să folosească acest termen şi se referă la „recoltare“, care se face printr-o derogare de la lege.
„Cei care participă la recoltare plătesc de la 5.000 de euro în sus pentru un exemplar. Cel mai mult recoltează vânătorii români. Problema este că nu-i poţi recolta pe toţi cei 2.000 de urşi odată. Se dă o derogare cam de 300 de animale pe an, şi nu reuşim să le recoltăm pe toate, pentru că nu totdeauna te întâlneşti cu urşii. Noi facem reduceri ale populaţiei în zonele în care avem probleme deosebite. Ursul este o specie ocrotită de lege şi nu mai face obiectul vânătorii. Noi recoltăm prin aceste derogări pe care le obţinem prin ordin al ministrului” , a explicat Crăciunescu.

Deşi are cei mai mulţi urşi din Europa, cu excepţia Rusiei, România nu reuşeşte să exporte această specie.

"Noi nu exportăm urşi, pentru că niciunora nu le trebuie. Mai dăm pe la grădini zoologice, câteva zeci pe an", a spus Crăciunescu. În Europa sunt 14.000 de urşi bruni în zece ţări. Se estimează că au mai rămas doar 20-25 de animale în Munţii Pirinei, pe o porţiune cuprinsă între Franţa, Spania şi Andorra, şi în jur de 85-90 de animale în Asturia, Cantabria, Galiţia şi Leon.

Urşii bruni au dispărut din Marea Britanie, iar existenţa lor este ameninţată în Franţa şi Spania. În Bulgaria există o populaţie de 900-1.200 de exemplare, în Slovacia numărul urşilor este estimat la 600-800 de animale, în Slovenia sunt în jur de 500-700 şi în Grecia au mai rămas aproximativ 200 de urşi.

Nordul Europei este habitatul unei populaţii însemnate de urşi, cu 2.500 de animale în Suedia, în jur de 1.600 în Finlanda, circa 700 în Estonia şi 70 de urşi în Norvegia.


Comentarii

Ultimă oră