Sari la conținut

Jazz la Braşov, în această seară, la Sala Patria

jazz-la-brasov-in-aceasta-seara-la-sala-patria

În această seară (luni, 16 noiembrie 2016), de la ora 19, pianistul şi compozitorul Florian Weber şi trompetistul şi compozitorul Markus Stockhausen susţin un concert („Inside Out”), la Sala Patria din Braşov (fostul Cinematograf Patria), pe Bd. 15 Noiembrie nr. 50 A.

Florian Weber (pian), premiat la Echo şi WDR-Jazz, şi Markus Stockhausen, renumitul trompetist şi compozitor, premiat şi el la WDR-Jazz, sunt maeştri ai genului. Din 2008 cântă împreună, păstrându-şi interesul pentru experimente. Compoziţiile multicolore ale celor doi muzicieni, improvizaţiile inspirate şi interpretarea intuitivă conduc spre un ansamblu armonios, iar instrumentelor le sunt „smulse” sunete nebănuite. Ambii muzicieni se simt în elementul lor în muzica clasică, dar şi în jazz. În concert îi lasă pe spectatori să ia parte la dialogul lor muzical şi sunt în permanenţă în căutarea „momentului magic” pe scenă.

Ei îşi aruncă unul altuia temele muzicale, câteodată progresii de acorduri complexe, vioaie şi jazzistice, apoi iar armonic-melodioase şi liniştite. Sunetul moale al trompetei este acompaniat de notele sensibile ale pianului.


 Florian Weber s-a născut în 20 noiembrie 1977 în Detmold, în landul Renania de Nord - Westfalia, Germania. Tatăl său este profesor de muzică, iar mama interpretă de operă.


   Printrea alte premii, în anul 2013 a câştigat premiul „Echo Jazz” ca cel mai bun instrumentist al anului, în Germania, iar în 2014 a câştigat premiul „WDR Jazz” pentru impovizaţie. (WDR - West German Radio). („Echo” sunt cele mai importante premii ale industriei discografice germane şi printre cele mai importante ale Europei, în general).

Markus Stockhausen s-a născut în 2 mai 1957. „The Times” l-a numit „trompetistul suprem”. Din 1974 a colaborat cu tatăl sau, Karlheinz Stockhausen (22.08.1928-05.12.2007, care a compus multe piese pentru el), cel care a rămas în istoria muzicii ca unul dintre cei mai originali reformatori ai compoziţiei în a doua jumătate a secolului XX şi ca unul dintre muzicienii amintiţi printre influenţele resimţite de legende ca Miles Davis, Charles Mingus, Hanckock ori Frank Zappa sau Roger Waters.

Printre alte premii, în anul 2005 a caştigat şi el premiul „WDR Jazz”, la secţiunea improvizaţie. Alături de fratele său Simon a realizat mai multe proiecte muzicale internaţionale.

Florian si Markus cântă împreună din anul 2008, dar abia în primavara acestui an au scos un album discografic, „Alba”, pe care – în turmeul lor european - âl prezintă şi în faţa publicului român.


  După ce pe 15 noiembrie au concertat la Bucureşti, la sala „Elvira Popescu” de la Institutul Francez , astăzi, 16 noiembrie se află la noi în Braşov şi-şi vor susţine concertul la Sala Patria.

Organizatorul concertului de la Braşov este Centrul Cultural German.

Biletele de 30 de lei sau 15 lei (preţ redus), pentru elevi şi studenţi, se găsesc la Centrul Cultural German, din str. Lungă nr. 31 sau pe www.biletebrasov.ro.

Comentarii

Ultimă oră