Sari la conținut

Intervenție dificilă a pompierilor, la un incendiu de pădure, la Tărlungeni

interventie-dificila-a-pompierilor-la-un-incendiu-de-padure-la-tarlungeni

Vremea neobişnuit de caldă din ultimele zile a favorizat incendiile de vegetaţie, fenomen care nu era unul foarte obişnuit la sfârşitul lunii octombrie. Nu mai puţin de 4 intervenţii ca urmare a unor incendii de vegetaţie au avut loc în numai 24 de ore în judeţul nostru. Pompierii s-au confruntat cu misiuni dificile, mai ales că unele dintre acestea s-au manifestat pe suprafeţe întinse.

Pompierii brașoveni au intervenit, miercuri (31 octombrie 2018) dimineață, la un incendiu de lizieră în zona Busca, de lângă Tărlungeni.

Flăcările au izbucnit în jurul orei 9.00 și s-au extins pe o suprafață de un hectar, iar intervenția cadrelor de la Detașamentul 2 al ISU Brașov a durat până la ora 12.30.

S-au deplasat la fața locului două autospecile cu apă și spumă, intervenția fiind una dificilă din cauză că mașinile nu au putut fi deplasate până la locul incendiului.

„S-au folosit lopeți, pliciuri, bidoane cu apă și un ATV”, a explicat Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt al ISU Brașov.

.............................................................................


  În jurul orei 13:30, un alt incendiu de fond forestier a fost anunţat în zona Găunoasa, din comuna Holbav. Acolo au ars aproximativ 4-5 hectare de pădure, potrivit reprezentantului ISU Braşov.

„Ne-am deplasat la faţa locului cu 2 autospeciale cu apă şi spumă, un microbuz şi 10 subofiţeri. La faţa locului au intervenit şi 40 de persoane de la Ocolul Silvic, precum şi 30 de localnici. Ulterior, am suplimentat numărul personalului cu 20 de cadre ISU”, a precizat căpitanul Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al ISU Braşov, care a mai adăugat că este vorba despre cea de a patra intervenţie de acest fel în 24 de ore.

„În ultimele 24 de ore, forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov au intervenit la 4 astfel de cazuri pentru stingerea incendiilor de vegetaţie şi litieră din pădure. În unele cazuri, cetăţenii ard miriştile, resturile menajere ori vegetaţia uscată, fără a asigura supravegherea, fără a asigura măsurile de apărare împotriva incendiilor, în condiţii de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube mari”, a mai spus Ciprian Sfreja.

Reprezentantul pompierilor braşoveni a transmis şi câteva sfaturi pentru evitarea arderilor necontrolate, cum ar fi evitarea utilizării focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt sau neutilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 10 metri de materiale sau substanţe combustibile.

  În plus, arderea miriştilor, a resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor sau altor materiale combustibile trebuie să se facă doar în locuri special amenajate şi numai pe baza permisului de lucru cu foc, prin supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după încetarea acesteia.

Comentarii

Ultimă oră