Sari la conținut

Datorită creşterii preţului carburanţilor la peste 5 lei/litru, service-urile autorizate pentru montarea instalaţiilor de alimentare cu GPL sunt din ce în ce mai solicitate.
La un astfel de service, sunt montate circa 5-6 instalaţii săptămânal (dublu faţă de o perioadă normală), iar încă 60 de braşoveni cer informaţii despre sistem şi preţul de instalare.
Avantaje şi dezavantaje. Avantajul este în principal la preţ. Astfel, costurile cu combustibilul se reduce cu 20-40%. În plus, GPL-ul auto este un carburant ecologic, noxele fiind cu 50% mai mici comparativ cu cele produse de benzină sau de motorină. Dezavantajele sunt că toba se uzează mai repede, iar spaţiul din portbagaj se micşorează (inclusiv locul pentru roata de rezervă). Pentru o butelie de 42 de litri, cu toată instalaţia aferentă, costurile totale depăşesc cu puţin 2.000 de lei. Contrar unor păreri neavizate, pericolul de explozie este mai mic la instalaţiile de gaz. O maşină cu rezervor de benzină va putea exploda în orice moment dacă rezervorul este fisurat.
Atenţie la montaj. Rentabilitatea unei astfel de investiţii se calculează pe termen lung. O amortizare în 1-2 ani e destul de bună, dar în cazul scumpirii în continuare a preţului benzinei va fi mai rapidă. Este foarte important la ce service este făcut montajul. O instalaţie incorect reglată face ca maşina să se oprească din când în când sau să pornească foarte greu. Există şi modele de Logan care pot fi cumpărate gata echipate cu GPL. Instalaţia de gaz este montată în parteneriat cu cei de la Landi Renzo, lideri mondiali pentru piaţa de GPL. Logan berlină cu GPL este disponibil în versiunile Preference 1.4 MPI şi Laureate 1.4 MPI.

Comentarii

Ultimă oră