Sari la conținut

INS: Peste jumătate dintre români întârzie cu plata întreţinerii, iar 70% nu îşi permit vacanţe

ins-peste-jumatate-dintre-romani-intarzie-cu-plata-intretinerii-iar-70-nu-isi-permit-vacante

Peste un sfert dintre români nu îşi pot acoperi din veniturile lunare cheltuieli importante precum întreţinerea, utilităţi sau rate, se arată într-un studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică.

Restanţele românilor în cursul anului 2015 s-au înregistrat la energia electrică şi abonamentul radio, întreţinerea locuinţei şi abonamentul telefonic, dar şi la ratele la împrumuturi. De asemenea, 21% din gospodăriile populaţiei „nu şi-au permis consumul a cel puţin un fel de mâncare cu carne sau peşte o dată la două zile”, se mai arată în studiul INS.  Documentul mai consemnează şi că 13,1% din gospodării „nu şi-au permis menţinerea unei temperaturi adecvate în locuinţă”, iar 69,2% „nu şi-au permis plata unei săptămâni de vacanţă”.

Potrivit INS, aproape jumătate din gospodării afirmă că suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vieţii, iar dacă se iau în considerare şi cele care declară o oarecare dificultate în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi, se ajunge la 85,2% din totalul gospodăriilor.

INS precizează că în sfera de cuprindere a anchetei intră toate persoanele cu domiciliul stabil în centrele de cercetare (urbane şi rurale) selectate. Fac obiectul înregistrării toţi membri gospodăriei, inclusiv persoanele plecate pentru o perioadă îndelungată, dar nu mai mult de 6 luni, dacă acestea păstrează legături cu gospodăria din care fac parte.

Comentarii

Ultimă oră