Sari la conținut

Începe „MayFest 2018” - Cel mai mare festival de primăvară, la Cristian

incepe-mayfest-2018-cel-mai-mare-festival-de-primavara-la-cristian-

Cel mai mare festival de primăvară, „MayFest 2018”, se va desfășura la Cristian în perioada 4 - 6 mai 2018.


     Edilii comunei Cristian, în parteneriat cu Gremiul Levantin – Casa de Comerţ Balcanică şi coordonatorul evenimentului, Miradi – Sales SRL, susţinuţi pe plan cultural de asociaţia „3 puncte”, organizează cel mai mare festival dedicat sosirii primăverii.


    MayFest reprezintă sărbătoarea germană a sosirii primăverii. Manifestarea începută iniţial în Germania cu scopul declarat de a promova micile industrii şi produse manufacturiere ale comunităţilor a devenit ulterior o sărbătoare de largă acceptare internaţională reprezentând varianta de primăvară a Oktoberfest-ului. În România şi Bulgaria, Mayfest-ul este marcă înregistrată şi francizată a Gremiului Levantin – Casa de Comerţ Balcanică, cu sediul central în Braşov.


    Prima ediţie a acestui festival va avea loc în comuna braşoveană Cristian, în perioada 4 – 6 mai 2018, pe platoul de lângă societatea Schaeffler România (la intrarea din DN 73 spre fabrică, coordonate GPS 45.638,25.521).


    MayFest îşi propune să susțină micile industrii manufacturiere (şi nu numai) locale, din diverse regiuni, prin promovarea producătorilor mici de bere inclusiv cea artizanală nefiltrată, industrie mică ce a luat în ultima vreme o mare amploare în România şi Bulgaria, dar şi în Balcani în general; târgurile de produse tradiţionale din toată gama şi categoriile alimentare; produsele naturiste şi noile tendinţe în domeniul produselor şi medicinei alternative, dar şi dezvoltarea apifitoaromaterapiei, prin produsele deosebite concepute în formele cele mai elevate şi apropiate de natură, ferme eco şi bio şi unde prin intermediul Institutului de Terapii Complementare şi Alternative pot primi diferite recunoaşteri şi certificări de încredere pentru produsele comercializate în concordanţă cu standardele moderne.

MayFest va prilejui în toate cele 3 zile de desfășurare diverse programe artistice, cu numeroși invitați.

În cadrul festivalului vor fi organizate şi târguri de gastronomie tradiţională, accentul punându-se pe bucătăriile naţionale şi produsele naturale din regiunile respective, având la bază în general tradiţiile şi moştenirile lăsate de înaintaşi.

Participanţii la târgurile gastronomice vor putea să îşi măsoare puterile culinare la Academia Recordurilor Balkanice (Balkanik Awards) – pentru această prima ediţie înscriindu-se în concurs o echipă formată din 14 bucătari care îşi propune să facă ,,cea mai mare iahnie cu fasole din lume şi din toate timpurile”, în cinstea Centenarului României.

Şi pentru că la orice festival de bon ton este bine ca mâncarea şi băutură să fie asezonată cu muzică şi voie bună, organizatorii le propun celor prezenți:

- Miss Mayfest – concurs de originalitate şi frumuseţe deschis tuturor vârstelor în care concurentele vor expune pe podiumul de concurs costumele populare şi ia tradiţională cu două secţiuni: variantă clasică şi adaptarea modernă, fiind puse în joc importante premii ce constau în deplasări externe, bani sau produse de la diferiţi sponsori.

- Pe toată perioadă festivalului vor fi audiţii, unele în premieră, de muzică pop – folk, naţională, precum şi populară reprezentând datinile şi tradiţiile milenare ale locuitorilor acestor teritorii.

- Pe perioadă festivalului se vor fi organizate diferite concursuri – tombole prevăzute cu importante cadouri sau excursii.

- Festivalul este organizat şi în parteneriat cu diferite organizaţii ale persoanelor vârstnice (Consiliile judeţene, regionale sau naţionale ale pensionarilor) constituind un motor unic de funcţionalitate în ceea ce priveşte incluziunea socială a persoanelor în vârstă sau singure.

- Pentru al şaselea an consecutiv, Caravana filmului românesc își continuă programul de prezentare a filmelor românești clasice și contemporane, primul popas din acest an fiind făcut în cadrul MayFest, în comuna brașoveană Cristian, în perioada 4 – 6 mai 2018.

Cu ocazia „MayFest”, organizatorii pregătesc 3.000 de porţii de mâncare, în parteneriat cu Mănăstirea Sfântul Efrem cel Nou, care vor fi date pe bază de voucher gratuit celor prezenţi, avându-se în vedere tripla semnificaţie a evenimentului: aducerea sfintelor moaşte ale Sfântului Andrei la Mănăstire, hramul lăcaşului de închinăciune, Sfântul Efrem cel Nou, dar şi evenimentele dedicate Centenarului din cadrul Festivalului Primăverii „MayFest”.

............................................................................................................

Important este de ştiut că festivalul va fi internaţionalizat, iar în data de 15 iunie 2018, la Veliko Târnovo în Bulgaria, în prezenţa ambasadorilor ţărilor din Balcani, respectiv al României la Sofia, dar şi ai Serbiei, Muntenegru, Macedoniei şi Greciei, se vor semna acordurile cu case de comerţ şi asociaţii de comerţ private, festivalul dorindu-se a deveni un mijloc de promovare culturală, dar şi economică, a micilor capitaluri autohtone, dar şi a industriilor tradiţionale din aceste ţări din flancul de Sud-Est al Balcanilor.

Festivalul se înscrie de asemenea şi în programul economic de bun parteneriat pe care atât Guvernul României, cât şi Preşedinţia, alături de guvernele şi preşedinţiile Serbiei, Bulgariei şi Greciei îl doresc în vederea amplificării schimburilor culturale şi economice între aceste ţări.

Comentarii

Ultimă oră