Sari la conținut

Începe „Festivalul Sighişoara Medievală”, ediția a XXIV-a

incepe-festivalul-sighisoara-medievala-editia-a-xxiva-

La sfârșitul acestei săptămâni se desfășoară cel mai mare și mai longeviv festival medieval din România, cel de la Sighișoara.

Festivalului „Sighişoara Medievală”, va avea loc în perioada 28-30 iulie 2017. Aflat la cea de-a 24-a ediţie, Festivalul „Sighişoara Medievală” se va desfăşura pe domeniul public din Cetatea Medievală, Piaţa Octavian Goga, Piaţa Sigma, strada Morii, strada Octavian Goga şi Piaţa Hermann Oberth.


   Potrivit primarului municipiului Sighişoara, Ovidiu Mălăncrăvean, evenimentul este unul de referinţă pentru comunitatea sighişoreană, cu ample ecouri în rândul turiştilor europeni (şi nu numai), amatori de atmosferă medievală autentică. La fiecare ediție zeci de mii de turişti sunt atraşi de eveniment.

„Începând cu anul 1992, în fiecare vară, Cetatea Sighişoarei îşi retrăieşte trecutul datorită Festivalului „Sighişoara Medievală”. Manifestare emblematică pentru Sighişoara, Festivalul „Sighişoara Medievală” şi-a consolidat, prin succesul ediţiilor anterioare, statutul de cel mai eficient mijloc de promovare a imaginii Sighişoarei drept centru cultural de interes major.

Notorietatea acestui festival a constituit argumentul în invitarea municipalităţii de a adera, în anul 2011, la Confederaţia Europeană a Jocurilor şi Evenimentelor Istorice.

Zeci de mii de vizitatori invadează la sfârşit de iulie străduţele Cetăţii care redevine o mare şi vie scenă, un spaţiu de desfăşurare a spectacolelor cuprinse în programul festivalului, dar şi a celor ad hoc cu artişti amatori foarte entuziaşti, inspiraţi de atmosfera creată prin decor şi sunet adecvate epocii”, a precizat Ovidiu Mălăncrăvean.


   Tema ediţiei din acest an a festivalui va fi „Taina Curierului Secret”, iar în jurul acesteia vor fi organizate o suită de activităţi prin care va fi recreată atmosfera medievală.

„Ediţia cu numărul 24 a Festivalului „Sighişoara Medievală”, având ca temă „Taina Curierului Secret” se va desfăşura în perioada 28 – 30 iulie 2017 şi are ca şi obiectiv valorificarea istoriei oraşului şi a identităţii sale culturale prin intermediul artei, condiţia de bază fiind bunul-gust, eleganţa şi calitatea actului artistic. Întrucât obiectivul principal al festivalului este acela de a transforma Sighişoara într-un centru medieval pe parcursul a trei zile, se vor organiza activităţi ca: meşteşugărit – olărit, fierărit, linogravură, dulgherit, manufacturizare de bijuterii, ateliere de dans medieval, teatru de păpuşi, teatru de umbre, teatru itinerant, tras cu arcul, mânuire de arme specifice epocii, recitare de poezie medievală, expoziţie de artefacte, conferinţe, concerte, spectacole, animaţie de stradă, foc de artificii, mapping pe clădiri, urmărindu-se astfel realizarea unui eveniment de înaltă ţinută artistică şi culturală”, a punctat Ovidiu Mălăncrăvean.


    „Huniadi Cantores” și „Cimpoierii din Transilvania” vor cânta la Festivalul Medieval de la Sighișoara.

Artiști din Hunedoara vor duce, în acest sfârșit de săptămână, acordurile epocii medievale la Sighișoara: „Huniadi Cantores” și „Cimpoierii de Transilvania”. Menestrelii vor ajunge în acest oraș plin de legende și mistere după ce au răspuns invitației organizatorilor de a lua parte la acest eveniment, ce va avea loc de vineri și până duminică, în perioada 28 -30 iulie 2017.

În fața publicului prezent, „Cimpoierii din Transilvania” vor concerta în prima seară a festivalului medival, între orele 20:35 și 21:10, conform programului, pe scena principală din Piața Cetății din Sighișoara.

„Huniadi Cantores” va urca pe aceeași scenă duminică, 30 iulie 2017, de la ora 18:00.

Grupul „Huniadi Cantores” a fost înființat în decembrie 2006 de către cunoscutul artist -muzician Mircea Goian cu scopul de a promova imaginea Castelului Corvinilor, dar și popularizarea legendelor din istoria locului, prin prezentarea de lucrări muzicale din epoca Renașterii.

„Cimpoierii din Transilvania” este un grup înfiinţat tot de Mircea Goian împreună cu Cornel Jitariu, în 2008. Este un grup gândit şi realizat special pentru spectacolele care au loc în pieţele oraşelor sau în spaţiile libere de pe langă cetăţi sau castele, repertoriul ales fiind din perioada anilor 1400 – 1550.

Programul detaliat al Festivalului „Sighişoara Medievală” se gasește  pe www.punctul.ro .

Comentarii

Ultimă oră