Sari la conținut

Începe Festivalul Internaţional de Dramaturgie Contemporană

incepe-festivalul-international-de-dramaturgie-contemporana

În perioada 10-19 noiembrie 2017 se va desfășura cea de-a a XXVIII-a ediție a Festivalului de Dramaturgie Contemporană de la Brașov. Este pentru prima oară când festivalul are și participare internațională, statut ce se dorește să aibă un caracter permanent de acum înainte.

Astfel, pentru prima dată, la festival vor participa trupe de teatru din Franța, Ungaria, Marea Britanie și Republica Moldova.

Anul acesta, competiţia va fi apreciată valoric de un juriul selectat pe criteriul performanței profesionale în teatru. Juriul va fi format din trei membri, personalităţi marcante ale lumii teatrale, cu cariere universitare în învăţământul teatral. Este vorba despre Ion Cocora, poet, critic de teatru, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, Alexa Visarion, regizor şi scenarist de teatru şi film, şi actorul Mircea Rusu.

Conceptul festivalul a fost construit în jurul ideii de „unitate în diversitate”. „Ne dorim ca acest eveniment să ajungă recunoscut pe piaţa culturală de artă. Anul acesta, competiţia va fi apreciată valoric de un juriu format din trei membri, personalităţi marcante ale lumii teatrale, cu cariere universitare în învăţământul teatral. La această ediţie, avem invitați din Europa, cu spectacole deosebite, cu nume mari în teatru și cinematografie. Sperăm ca de anul viitor să colaborăm și cu teatre din afara continentului nostru. Ţinta acestei ediţii a festivalului este o unitate în diversitate cultural-teatrală”, a declarat managerul Teatrului „Sică Alexandrescu”, Dan Cogălniceanu.

Pe parcursul celor zece zile, pe scena braşoveană vor fi zece spectacole de artă teatrală modernă, la realizarea cărora au contribuit nume importante din lumea artistică. Vor fi 10 seri cu reprezentaţii de înaltă ţinută, aduse de trupe de teatru din ţară, dar şi din Franţa, Marea Britanie, Ungaria şi Republica Moldova (pentru care se asigură subtitrare).

Pentru majoritatea spectacolelor, cei interesaţi mai pot găsi bilete. Sold-out este „Domnul Ibrahim şi florile din Coran”, al Teatrului Metropolis, din Bucureşti, care este câştigătorul ediţiei 2016 a Festivalului de Dramaturgie Contemporană.

Festivalul Internaţional de Dramaturgie Contemporană va fi deschis în 10 noiembrie 2017, de la ora 19.00, de Teatrul Mic Bucureşti, cu spectacolul „Karamazovii”. Urmează Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău, cu piesa „În ochii tăi fermecători…”, Teatrul Grivița 53 București, cu „Crăciun la palat”, Teatrul Evreiesc de Stat București, cu piesa „Băiatul din Brooklyn”, Atelier Theater Studio Marea Britanie, cu spectacolul „Și cu violoncelul ce facem?” și Csokonai Szinhaz Debrecen, cu „Az Ajto”. Teatrul Sică Alexandrescu se prezintă cu o piesă proprie, „Prins în plasă”. În competiție se vor mai afla Teatrul Odeon București cu „Trei generații” și Celestins Theatre de Lyon Franța, cu spectacolul „Tableau d’une execution”.

În afara concursului, câştigătorul trofelului de anul trecut, Teatrul Metropolis, va închide evenimentul cultural cu piesa „Domnul Ibrahim şi Florile din Coran”.

Cel mai scump spectacol costă 70 de lei, în condiţiile în care spectacolele din străinătate sunt jucate pe bilete începând de la 100 de euro. Din acest an, pot fi cumpărate bilete şi on-line, de pe site-ul teatrulsicaalexandrescu.ro, cu menţiunea că faţă de preţul de la casa de bilete, acestea au un adaos de 4%, reprezentând taxa de procesare on-line.

„Din punct de vedere organizatoric, am pus bazele unui brand - FIDC - pe care dorim să îl păstrăm şi să îl facem din ce în ce mai cunoscut pe plan intern şi internaţional. De asemenea, am reuşit de anul acesta să vindem bilete şi on-line, pe site-ul teatrului, ceea ce nu înseamnă că ele nu pot fi cumpărate şi de la casa de bilete. Având în vedere că preţul cel mai mare este de 70 de lei, pentru spectacolele trupelor din afară, unde acelaşi spectacol pleacă de la 100 de euro şi poate să ajungă şi la câteva sute, credem că am reuşit să facem acest festival accesibil tuturor braşovenilor iubitori de teatru. La nivel artistic, suntem foarte mulţumiţi că vom avea pe scenă mari actori atât din ţară cât şi din străinătate, cu spectacole de mare anvergură. Avem un juriu extrem de competent, matur şi cu un discernământ teatral deosebit. La fel ca anul trecut, Teatrului „Sică Alexandrescu” va fi prezent pe scenă, dar nu în festival. Credem că avem toate premisele unui evemniment reuşit, de calitate, la care invităm publicul să fie parte”, a declarat managerul Teatrului „Sică Alexandrescu”, Dan Cogălniceanu.

Cel mai bun spectacol din festival va fi premiat cu 10.000 de lei.


   În seara de Gală, din 19 noiembrie 2017, vor fi acordate şase premii „oficiale”. Astfel, vor fi acordate premii pentru cea mai bună actriţă, cel mai bun actor, cea mai bună scenografie, cea mai bună regie. De asemenea, juriul va acorda un premiu special. Marele premiu, acordat celui mai bun spectacol, în acest an, este de 10.000 de lei, impozabili. Bugetul total al premiilor este de 22.500 de lei. De asemenea, sponsorii şi partenerii ar putea oferi şi ei premii.

Spectacolele se vor desfășura la Teatrul Sică Alexandrescu - la Sala Mare ( Str. Piața Teatrului, Brașov).


   Evenimentul este organizat împreună cu Primăria Municipiului Braşov, care va subvenţiona bugetul evenimentului cu 425.000 de lei, suplimentând fondurile alocate iniţial, de 350.000 lei. Teatrul Sică Alexandrescu va asigura 211.000 lei.

„Brașovul și brașovenii merită să aibă un festival teatral de talie internațională, motiv pentru care municipalitatea a făcut acest efort financiar. Vom avea pe scena Teatrului Sică Alexandrescu trupe foarte bune din România și din străinătate, printre care unul dintre cele mai mari teatre din Franța”, a subliniat viceprimarul Costel Mihai.

....................................................................................

Programul Festivalului Internaţional de Dramaturgie Contemporană (10-19 noiembrie 2017):

- Vineri, 10 noiembrie 2107, ora 19:00 - „Karamazovii”, Teatrul „Mic”, Bucureşti
- Sâmbătă, 11 noiembrie 2107, ora 19:00 - „În ochii tăi fermecători”, Teatrul „Mihai Eminescu”, Chişinău.
- Duminică, 12 noiembrie 2107, ora 19:00 - „Crăciun la palat”, Teatrul „Griviţa 53”, Bucureşti
- Luni, 13 noiembrie 2107, ora 19:00 - „Băiatul din Brooklin”, Teatrul Evreiesc de Stat, Bucureşti
- Marţi, 14 noiembrie 2107, ora 19:00 - „What shall we do with the cello”, Atelier Theater Studio, Edenbridge, Marea Britanie
- Miercuri, 15 noiembrie 2107, ora 19:00 - „Az Ajto (USA)”, Teatrul Csokonai, Debretin, Ungaria
- Joi, 16 noiembrie 2107, ora 19:00 - „Prins în plasă”, Teatrul „Sică Alexandrescu”, Braşov
- Vineri, 17 noiembrie 2107, ora 19:00 - „Trei generaţii”, Teatrul „Odeon”, Bucureşti
- Sâmbătă, 18 noiembrie 2107, ora 19:00 - „Tableau d’une execution”, Celestine Theatre de Lyon, Franţa
- Duminică, 19 noiembrie 2107, ora 19:00 - „Domnul Ibrahim şi florile din Coran”, Teatrul Metropolis Bucureşti

Mai multe detalii despre filme și participanți găsiți pe https://www.teatrulsicaalexandrescu.ro/program-festival/.

Comentarii

Ultimă oră