Sari la conținut

Începe colectarea selectivă! Proiect pilot în Şchei şi Braşovul Vechi

incepe-colectarea-selectiva-proiect-pilot-in-schei-si-brasovul-vechi

Începe colectarea deşeurilor reciclabile direct de la populaţie. Deocamdată va fi implementat un proiect pilot, în zonele de case, în 2 cartiere brașovene. Primul test va avea loc în Şchei şi Braşovul Vechi.


     Primăria Braşov, împreună că cei doi operatori de salubrizare din cadrul Asocierii Comprest - BraiCata, va lansa, începând de luna viitoare, un proiect pilot de preluare a deşeurilor colectate selectiv direct de la populaţia care locuieşte la case, în două cartiere ale Braşovului, respectiv Şchei şi Braşovul Vechi (având ca limite str. Stadionului, str. Mihai Viteazul, str. Iuliu Maniu - de la intersecţia cu M. Viteazul -, str. N. Iorga, str. Crişan, str. Cloşca, str. 8 Martie, str. Carierei, inclusiv, şi străzile adiacente).


    Concret, din data de 3 septembrie 2018 va începe, prin intermediul casieriilor celor doi operatori, distribuirea gratuită a sacilor, cu culori diferite, în funcţie de tipul de deşeu colectat ( - galben pentru plastic şi metal
                                         - albastru pentru hârtie şi carton
                                         - și verde pentru sticle şi borcane).

Odată cu aceşti saci, fiecare cetăţean din cele două zone va primi şi un calendar cu zilele de colectare pentru fiecare tip de deşeu reciclabil.

Sâmbăta va fi zi de colectare!

Potrivit operatorilor de salubritate, colectarea deşeurilor de la populaţie se va face doar în zilele de sâmbătă, între orele 10.00-14.00, ceea ce înseamnă că la datele respective cetăţenii vor trebui să scoată pe trotuar sacii cu deşeuri reciclabile până la ora 10.00.

„Prima zi de colectare este 15 septembrie. În fiecare zi de sâmbătă vor fi preluate deşeurile de plastic şi metal, la două săptămâni cele de carton şi hârtie, iar în ultima sâmbătă din lună, cele de sticlă. În funcţie de analiza primei luni de colectare, frecvenţa preluării deşeurilor reciclabile de hârtie şi carton sau sticlă poate fi crescută”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.


   În cazul în care sacii primiţi de la operatori sunt insuficienţi, braşovenii pot lăsa la poartă deşeurile în saci transparenţi, astfel încât muncitorii firmelor de salubritate să ştie ce e în aceştia.

Recomandarea celor care și-au asumat acest angajament este ca materialele din plastic, hârtie și carton să fie pliate înainte de a fi introduse în sacii speciali, pentru a economisi spațiul de depozitare, iar dacă sunt curate e și mai bine.

Preluarea sacilor se va face cu autospeciale dedicate colectării deşeurilor reciclabile.

E nevoie de selectare realizată manual!

Toate deşeurile ridicate din faţa porţii vor ajunge la staţia de sortare, pentru că este nevoie de o selectare a acestora. De exemplu, în cazul PET-urilor, vor fi luate dopurile şi inelele de sub acestea. Apoi, PET-urile transparente vor fi separate de cele colorate, iar toate operaţiunile vor fi realizate manual. „Alte recipiente din plastic, cum sunt cele de la detergenţi, foliile de plastic, la rândul lor se pun separat, apoi se balotează şi abia apoi se predau reciclatorului. Şi în cazul hârtiei sau al sticlelor se va face de asemenea o se separare”, a explicat Ion Mihai, reprezentant Comprest.

În funcţie de rezultatele acestui proiect pilot, municipalitatea ia în calcul, de la 1 ianuarie 2019, extinderea colectării selective din toate zonele cu case din oraş.


     Abia în etapa a treia sunt vizate zonele de blocuri!

În ceea ce priveşte cartierele de blocuri, reprezentantul municipalităţii a amintit că este în curs de derulare o licitaţie pentru concesionarea serviciului de colectare a deşeurilor menajere, apoi, de comun acord cu noul operator va fi pusă la punct o strategie pentru colectarea selectivă.

„În principiu, în zonele de blocuri vor exista platforme închise, terane sau subterane, prevăzute cu containere speciale pentru deşeurile reciclable şi resturi alimentare. „Va fi un sistem securizat, care să împiedice sustragerea acestor deşeuri, deoarece în prezent există mari probleme din această cauză. Tocmai de aceea Braşovul riscă să nu îşi atingă ţintele cu privire la colectarea selectivă, ţinând cont că reciclabilele sustrase sunt valorificate unor operatori privaţi care nu îşi au neapărat sediul în Braşov”, a mai declarat Sorin Toarcea.

Deocamdată nu se vor da amenzi!


   Colectarea selectivă e o obligaţie cetăţenească, deocamdată benevolă. Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 74 din 17 iulie 2018, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, autorităţile publice locale vor stabili sancţiuni pentru cei care nu colectează selectiv, începând cu data de 1 ianuarie 2019.

„Aceste sancţiuni vor fi aplicate în municipiul Braşov doar după ce în cartier va exista un sistem funcţional de preluare a acestor deşeuri de la populaţie”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

Pe de altă parte, operatorii de salubritate susţin că veniturile obţinute din materialele reciclabile nu acoperă de fapt costurile cu reciclarea.

Comentarii

Ultimă oră