Sari la conținut

Începe cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Etnovember: „Arta învinge întunericul”!

incepe-cea-dea-xxia-editie-a-festivalului-etnovember-arta-invinge-intunericul


Braşovenii şi turiştii sunt aşteptaţi la Festivalul Etnovember 2018. Urmează trei zile pline de spectacole, expoziţii şi ateliere de creaţie.

Universitatea Transilvania din Braşov, Mediateca Norber Detaeye, Facultatea de Ingineria Lemnului, Centrul Muzical al Universităţii Transilvania, Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania, organizează în perioada 17 – 19 noiembrie 2018, un eveniment cultural reprezentativ pentru Brașov și care a devenit deja tradiție, ajungând în acest an la ediția cu numărul XXI: „Festivalul Etnovember”.


    Festivalul Etnovember 2018 se va desfăşura cu precădere în spaţii interioare şi exterioare cu mare valoare istorică şi afectivă ale Braşovului, precum şi în spaţii semnificative ale Universităţii Transilvania, pentru a pune în valoare rolul cultural important al acesteia. Festivalul este organizat în parteneriat cu diferite instituţii culturale din Braşov, precum şi cu comunităţile etnice din oraşul nostru. Printre punctele de atracţie se numără expoziţiile de artă, fotografie şi mobilier de la Aula Universităţii Transilvania, târgul medieval de la Bastionul Ţesătorilor, dar şi spectacolele şi demonstraţiile cu foc din Piaţa Sfatului.


   Organizatorii celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Etnovember au încercat să acorde o solemnitate aparte evenimentelor organizate în acest an cu semnificație istorică aparte. Ei au alcătuit un puzzle care poate uimi prin diversitate, capabil totuși să exprime încrederea fermă în capacitățile creatoare ale omului, necesitatea de a le face cunoscute și apreciate.


     „A pune a laolaltă artele și îndemânările manuale, tradițiile creative, așezarea marilor creatori contemporani alături de tinerii debutanți, încurajarea exprimării personale, afirmarea mozaicului etnic unic al Brașovului – toate acestea se reunesc în tentativa de a suprapune dorința de frumos peste cea de a aduce bucurie. Astfel oamenii, fie ei creatori sau spectatori, vor fi sunt împreună, vor încep să comunice, să se asculte și să se înțeleagă. Această comunicare este cu adevărat rostul real al structurii Festivalul Etnovember”, explică organizatorii.


  O vulpe năzdrăvană, pe nume Catinca, este simbolul din acest an al celui mai important eveniment cultural al sfârşitului de toamnă de la Braşov, Etnovember.

Un concert ce se anunţă spectaculos, va avea loc sâmbătă, 17 noiembrie , la Aulă. „Trei Parale” a pregătit Braşovului 100 de minute de muzică veche românească de excepţie. Câte un minut pentru fiecare an de la Marea Unire.

Pentru că are loc la 100 de ani de la Unirea din 1 Decembrie 1918, ediţia cu numărul 21 a festivalului Etnovember cuprinde evenimente care au şi ele o semnificaţie aparte. Ansamblul Trei Parale a făcut cercetări în istoria folclorului românesc şi va prezenta la Braşov 100 de minute de muzică veche românească, sâmbătă, de la ora 18:00, în Aula Sergiu Chiriacescu a Universităţii Transilvania. „Este un concert pe care l-au pregătit special pentru Braşov şi pentru noi şi care o să scoată din străfundurile arhivelor muzicale româneşti tradiţionale sau urbane, preponderent de secol 19 şi început de secol 20, o seamă de cântece care bucurau şi pe boierul, şi pe ţăranul român”, a dezvăluit Marina Cionca, organizatorul festivalului.

Premieră cinematografică.

Unul dintre cele mai aşteptate evenimente din programul festivalului este prezentarea filmului Ţigăneşti – Piscu – Ţigăneşti, care a avut recent premiera la Bucureşti. Tema filmului este felul în care două sate – Piscu, din România, şi Ţigăneşti, din Republica Moldova – au cunoscut o importantă dezvoltare culturală (şi nu numai) prin înfrăţire.

Imagine şi editare video sunt emnate de Diana Iabraşu şi Alexandru Condurache, după o idee de Adriana şi Virgil Scripcariu. Piscu este declarat oficial Sat Cultural al României. Adriana și Virgil Scripcariu sunt invitații speciali ai acestei ediții a festivalului.

Filmul, de 30 de minute,  arată munca depusă de către cele două comunități înfrățite de a renaște arta olăritului și de creare a unui muzeu sătesc.

Tradiţie la festival: scaunul de colecţie. Anul acesta va fi prezentat exponatul cu numărul 36!

Tematica Centenarului este prezentă şi în expoziţiile care vor fi prezente la această ediţie. „Una dintre expoziţii este rezultatul unui workshop internaţional între Universitatea Transilvania, Facultatea de Ingineria Lemnului şi o universitate din Austria, desfăşurat la Târgu Lăpuş”, a explicat Alin Olărescu, directorul festivalului Etnovember.

Studenţii care oferă comunităţii un festival de o asemenea anvergură reprezintă un caz unic în Europa. „Acest festival reprezintă pentru mine un prilej de bucurie, un prilej de a-mi întări relaţiile cu colegii mei, de a lega noi prietenii, de a descoperi noi manifestări artistice, mai ales în acest an al Centenarului. Cred că Etnovember contribuie la o conştientizare mai bună a valorilor naţionale”, a explicat Ioana Ispas, studentă la Ingineria Lemnului.


    O obişnuinţă a festivalului a devenit şi prezentarea a unul sau două noi scaune de colecţie. Anul trecut numărul acestora a ajuns la 35, iar acum va fi dezvelit exponatul cu numărul 36, un scaun cu o valoare asemănătoare cu a celorlalte, în jurul a 5.000 euro.

Duminică, sărbătoare pe străzi!

Pe lângă evenimentele indoor expoziţii, filme, muzică, fotografie, pictură sau modelaj, braşovenii sunt invitaţi şi la tradiţionalul târg medieval de la Bastionul Ţesătorilor, care debutează duminică, de la ora 13:00, şi se încheie cu cortegiul cu torţe spre Piaţa Sfatului, unde va avea loc celebrul show Fireball.

Și anul acesta fondurile provenite de la Târgul Medieval de la Bastionul Țesătorilor, care se deschide duminică 18 noiembrie la ora 13.00 vor fi donate Asociației Copiii de Cristal (pentru copiii autiști) din Brașov, pentru pregătirea Serbării de Crăciun.

Festivalul îşi propune să integreze imaginea Universităţii în comunitatea braşoveană şi să promoveze, pe plan local, naţional şi internaţional, rolul cultural al Universităţii în configurarea identităţii locale. Misiunea promovării imaginii Universităţii este în mare parte preluată de studenţi, doctoranzi şi cadrele didactice de la diferite facultăţi, mai ales de la Ingineria Lemnului, dar şi de la Design Industrial, Muzică, Litere.


    „«Etnovember» este un festival unic în Europa, nicăieri nu s-a găsit un grup de studenți suficient de puternic încît să fie capabil să ofere unei comunități urbane de anvergura Brașovului o suită de evenimente de această natură și având anume aceste finalități”, explică organizatorii.

În acest an că deviza festivalului este „Ars vincere tenebras/Arta învinge întunericul”!

............................................................................................................

Programul Etnovember 2018 (17 – 19 noiembrie 2018):

SAMBĂTĂ 17 NOIEMBRIE 2019

ORA 13.00 AULA UNIVERSITĂȚII TRANSILVANIA:

ARTE, TRADITII, MUZICA

13.00 Mic concert de bun venit cu Ansamblul cameral Amfora, coordonat de dr. Maria-Ecaterina Hanke

13.15 DESCHIDEREA FESTIVĂ – CUVINTE DE ÎNTÂMPINARE

Prof.dr.ing. Mircea Țierean, Președintele Senatului Universității Transilvania

Reprezentantul Primăriei Municipiului Brașov

Prof.dr.ing. Mihai Ispas, Decanul Facultății de Ingineria Lemnului

Conf.dr.ing. Alin M. Olărescu, directorul festivalului

13.30 Înscrierea copiilor la Workshopul de desen pe tema vulpilor (Biborka Bartha) și la Workshopul de croșetat jucării (Gaby Bularca)

PREZENTAREA EXPOZIȚIILOR

13.30 Tradiții creative la Școala de la Piscu – Sat cultural al României. Prezentarea filmului Ţigăneşti – Piscu – Ţigăneşti. Imagine şi editare video Diana Iabraşu şi Alexandru Condurache. Un film după o idee de Adriana şi Virgil Scripcariu, realizat de Şcoala de la Piscu (jud. Ilfov), 2018. Prezentare Adriana și Virgil Scripcariu, în alveola Studio.

14.00-15.00 Discuții – moderatori Adriana și Virgil Scripcariu- în alveola Studio.

14.00 Thinking about Rural and Local Spirit – The Poetry of Wooden Enviroment, New Design University St. Pölten, Austria, în parteneriat cu Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, Liceul Teoretic „Petru Rareş” şi Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” din Târgu Lăpuş. Coordonare: dr. Th. Gronegger (Austria), dr. A. Olărescu (UTBv), în alveola dedicată.

14.15 Arta decorativă în primii ani ai României Mari – o interpretare contemporană. Autor: dr.arh. Biborka Bartha, în alveola dedicată.

14.25 Two Songs, cu Ioana Ilincescu, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, București

14.35 Scrieri de la început de veac XX – Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov, autor dr.Ruxandra Nazare, în alveola dedicată.

14.45 Tineri designeri moldoveni: Mircea Nicolăescu, Ion Zbancă, Andrei Gramațchii. Coordonator prof. V. Podborschi, Departamentul Design Industrial și de Produs, UTM Chișinău, în alveola dedicată.

14.55 Atelier de design. Designer Mihai Stamati, Lector, Departamentul Design Industrial și de Produs, UTM Chișinău, în alveola dedicată.

15.05 Concert al Ansamblului de Percuție VERSUS de la Liceul de Muzică Tudor Ciortea Brașov

15.20 Wood & Co. Coordonatori: dr.arh. Beatrice-Gabriela Jöger, dr.arh. Oana Diaconescu, Facultatea de Arhitectură de Interior, UAUIM București, în alveola dedicată.

15.30 Mexicul precolumbian. O privire…, fotografie, Beatrice Gabriela Jöger (UAUIM București), în alveola dedicată.

15.35 Meșteșuguri ieri și azi, organizator Fundația Pro Patrimonio, PRODID București, Asociația Maria.

→ Lansarea publicației Batem fierul la conac! Ziar cultural sătesc. Alexandra Mihailciuc, Andrei Tache.

Editori și grafică: Alexandra Mihailciuc, Andrei Tache.

→ Prezentarea filmului Batem fierul la conac.

→ Lansarea cărții Arta feroneriei. Ghid practic de feronerie pentru copii şi adulţi. Autori: Sylvain Gabriel, Alexandra Mihailciuc. Editori și grafică: Alexandra Mihailciuc, Andrei Tache. Publicată sub egida Pro Patrimonio și a Ordinului Arhitecților din România, în alveola dedicată.

15.40 Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei românești, un proiect al Asociației Forums Brașov, Muzeului Județean de Istorie și Facultății de Ingineria Lemnului, coordonatori Ioana Șchiopu, Nicolae Pepene, dr. Alin M. Olărescu, în alveola dedicată.

• Pe cărările lemnului – Auf den Holzweg mit Julius Natterer, Julius Natterer si Elenonora Marin, École Polytechnique Fédérale de Lausanne & Bois Consult Natterer, Elveția .

15.50 Restaurarea lemnului: artă, înțelegere, dragoste. Coordonare dr. Maria-Cristina Timar, dr. Emanuela Beldean (UTBv), în alveola dedicată.

• Un edificiu emblematic al Brașovului istoric – Rectoratul, Codruț Abdi (UTBv) și

Un anotimp emblematic – toamna la Brașov, Telmo Rocha (Evora, Portugalia).

• Eroii din Stroeşti – Argeş şi evoluția familiilor lor timp de un secol: 1918 – 2018, dr. Alin M. Olărescu (UTBv)

16.00 Broderii inspirate de Regina Maria, dedicată Centenarului Marii Uniri. Realizator Comunitatea Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi, Brașov. Parada de costume cu Junii Brașovului.

• Din lână, mătase, mărgele și cristale, Mihaela Mihai, Brașov.

• Farmecul lucrurilor mici, Gabriela Bularca, Brașov.

• Pictură tradițională pe lemn, Zita Kiss, Săcele

• Radu Matei, pictură, organizator Asociația „Copiii de Cristal” Brașov. Coordonare: Gabriela Plopeanu.

16.10 Design de mobilier. Proiecte și prototipuri ale studenților Facultății IL. Prezintă dr. Ioan Muscu (UTBv), în alveola dedicată.

• Prezentarea Grand Prix Chair – o capodoperă a designului european contemporan, o nouă piesă adăugată colecției de design Modern Classics din UTBv. Prezintă Jacky Wielandts și Johan de Grande (Belgia) • Premiile Best Design

• Un fragment…Pictură și modelaj, Andreea Pitiș (UTBv)

• Din visele mele. Pictură și ceramică, Ana Roșca (UTBv)

16.20 Different targets. Lucrări ale elevilor Liceului de Artă Hans Mattis Teutsch din Brașov: arhitectura, arte ambientale, design, grafică, arte decorative, sculptură, ceramică. Profesori coordonatori Gabriela Radu (cl.VI-VIII), Simona Cadar si Andras B. S. Vetro (cl. IX-XII), în alveola dedicată

16.25 Expoziții Foto:

• New Orleans Musicians Hands, fotografie, Johan de Grande (Belgia)

• Șapte zile în Tibet, fotografie, Róbert Laczkó Vass (Cluj-Napoca)

• Muzeul Ilana Goor din Jaffa, Israel, fotografie, dr. Mircea Țierean (UTBv)

• Riga – câteva detalii, fotografie, Jacky Wielandts (Belgia)

• Taiwan, fotografie. Autor Mircea Viorel Drăgoi (UTBv)

• Doi Mai III, fotografie. Autor Florin Tronaru (Brașov)

• Three Seasons, Three Countries, fotografie, Ede Pattantyus (Brașov)

• Natura magică, fotografie. Autor Stanislav Bonov (Bulgaria)

• Istoria vie cu Terra Dacica Aeterna, fotografie, Cornel Grama (Brașov)

• Micile miracole, fotografie, Tibor Gábor (Brașov)

• Austria, experiența sufletului, fotografie, Georgiana Purcaru (UTBv)

• Călătorul și pisica lui, fotografie, Adi-Marian Brumă (UTBv)

• În apă și pe uscat, fotografie, Mihai-Junior Torcătoru (UTBv)

• Acordarea Diplomelor Best Photo

16.40 Premierea studenților organizatori

17.00-18.00 Pauză

Prezentare generală: Beatrice Bota

Designer coordonator al expozițiilor: dr.dsgn. Ioan Muscu, UTBv/FIL

ORA 18.00 AULA UNIVERSITĂȚII TRANSILVANIA

CONCERT DE MUZICA VECHE ROMANEASCA DEDICAT CENTENARULUI MARII UNIRI

ROMÂNIA. 100 de minute, cu Ansamblul TREI PARALE (București)

ORA 21.00 AULA UNIVERSITĂȚII TRANSILVANIA

CONCERT DE BLUES:

Back to Chicago…, cu trupa MAXWELL STREET BLUES BAND (Belgia)

Willy de Vleeschouwer, Eric de Wolf, Marino Noppe, Thierry Stievenart

PROGRAMUL DETALIAT LA BASTIONUL ȚESĂTORILOR:

DUMINICĂ, 18 NOIEMBRIE 2018

13.00 Deschiderea festivă: Cuvânt din partea conducerii Muzeului Județean de Istorie Brașov

13.15 Heralzii sună Intrarea cavalerilor și a domnițelor

13.20 Lansarea Concursului de desen pentru copii

13.30 Ansamblul de dansuri românești Mugurelul din Râșnov, coordonator prof. Daniela Corboş, Școala Gimnazială nr. 3 din Râșnov

14.00 Fanfara Korona din Brașov, coordonator prof. Adrian Sămean, Asociația Culturală Korona Brașov

14.15 Dansuri greceşti cu ansamblul Louloudakia al Comunităţii Elene din Braşov, instructor Codrin Rotaru Diaconescu

14.30 Program artistic japonez, Asociația Musashino Brașov, coordonator Georgiana Baraboi

14.45 Dansuri germane cu Ansamblul Korona, coordonator Dagmar Cloos, Asociația Culturală Korona Brașov

15.15 Grupul vocal Dionyssos al Comunității Elene din Braşov, coordonator Doscaș Hristache Dick

15.30 Dansuri israeliene și tradiționale evreiești cu ansamblul Hora din București, coregraf Gabriela Bucățică

15.45 Dansuri greceşti cu Ansamblul Efthymos al Comunității Elene din Braşov, instructor Codrin Rotaru Diaconescu.

16.15 Grupul vocal Yahad al Comunității Evreilor din Brașov, coordonatori Cristina Plugaru și Răzvan Mureșan

16.30 Dansuri tradiționale maghiare cu Ansamblul Bokréta, coordonatori Márton Katinka și Oltyan János

16.45 Anunțarea Cortegiului cu torțe, distribuirea torțelor

Prezentare: Prințesa Beatrice

Alte activități

→ Workshop de desen pentru copii, expoziție și premierea copiilor, coordonare Biborka Bartha, Daniel Dămoc

→Artizani, meşteşugari, creatori de frumos

→ Ponei Shetland de la Centrul de Echitaţie Diana, Râșnov

ORA 17.00 TRASEUL BASTIONUL ŢESĂTORILOR – PIAŢA SFATULUI:

CORTEGIUL CU TORȚE

ORA 17.30 PIAȚA SFATULUI

SHOW FIREBALL CU TRUPA HYPNOSIS

LUNI 19 NOIEMBRIE 2018:


ora 14.00 – MARATONUL DE POEZIE  la Facultatea de Litere
Moderatori: Dan Țăranu, Georgeta Moarcăs, Romulus Bucur, Mihai Ignat, Robert Elekes, Rodica Ilie, Adrian Lăcătuș. Invitat special: Alexandru Vakulovski (Republica Moldova)

ora 16.00 -WORKSHOP la Muzeul Casa Mureşenilor
Brașovul și Unirea. Moderator Ovidiu Savu, muzeograf Casa Mureșenilor

ora 18.00 - TEATRU la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania
Bufonus captivus. O piesă de Laurențiu Budău, cu Andrei Netejoru și Alecs Vereș.
Regie, decoruri și lumini: Florin Tronaru. Trupa Teatrul de Aici a Mediatecii Norbert Detaeye

ETNOVEMBER 2018 este un proiect cultural finanțat de Primăria Municipiului Brașov, organizat și cofinanțat de Universitatea Transilvania din Brașov

Comentarii

Ultimă oră