Sari la conținut

În ziua de Crăciun s-a „Ridicat bradul” la Dumbrăviţa

in-ziua-de-craciun-sa-ridicat-bradul-la-dumbravita

În comuna Dumbrăviţa, în ziua de Crăciun (25 decembrie 2017, începând cu ora 12:30) a avut loc și anul acesta tradiționalul „Ridicat al bradului”. Pomul de iarnă imens a fost așezat în poziție verticală prin puterea braţelor feciorilor din sat.

Ridicatul brazilor este un obicei al cetelor de feciori din Dumbrăviţa care are loc în ziua de Crăciun.

Pe vremuri, feciorii se constituiau în două cete: cea de pe deal şi cea de pe vale. Fiecare ceată, condusă de câte un vătaf, pleca în pădure după brad, cu cel puţin o săptămână înainte de Crăciun. Alegerea bradului se făcea cu mare grijă: acesta trebuia să fie drept, să fie înalt şi să aibă crengile uniforme.

După ce feciorii aduceau bradul în sat, acesta era împodobit de fete, iar în ziua de Crăciun, în urma alegerii ţânţărenilor, cel mai frumos brad era ridicat în mijlocul satului. Ceata al cărui brad era ales câştiga dreptul de a organiza balurile de sărbători, fapt ce marca importanţa acelui grup de tineri în comunitate.

Astăzi, obiceiul se mai practică, cu deosebirea că se constituie o singură ceată care aduce bradul, iar în ziua de Crăciun este înălțat în mijlocul satului.

Bradul a fost ridicat cu mâinile, fiind tras cu funii, de către ceata de feciori, fără să se folosească vreun utilaj. În ajutorul feciorilor au sărit bărbaţii din sat, cei mai tineri.

De la sărbătoare n-a lipsit muzica și voia bună. Petrecerea a început atunci când cetaşii, aşezați sub brad au cheamat întreaga suflare a satului să se prindă în hora ce s-a încins în jurul bradului proaspăt înălțat.

Obiceiul tradiţional „ Ridicatul brazilor” în comuna Dumbrăviţa a fost promovat de Serviciul Cultură Tradițională al CJ Braşov.

Comentarii

Ultimă oră