Sari la conținut

Preşedintele interimar  Crin Antonescu a declarat, sâmbătă, la emisiunea "Q&A" de la Antena 3, că România risca să înregistreze, în toamnă, violenţe sociale mai grave decât cele de la începutul anului, dacă suspendarea lui Traian Băsescu şi referendumul de demitere nu ar fi avut loc în acest moment.
"Sute de mii de oameni, în fiecare seară şi aproape în fiecare localitate însemnată, în ianuarie-februarie, au dat aceste semne că soluţia era, atunci, alegeri anticipate şi parlamentare şi prezidenţiale. Nu am fi ajuns aici. Acum, dacă acest referendum nu avea loc, dacă această suspendare nu avea loc, din toamnă riscam să avem chiar violenţe sociale", a spus Antonescu. Acesta consideră că teoria potrivit căreia suspendarea nu i-a privit pe cetățeni, fiind doar o luptă între politicieni, este falsă, deoarece românii și-au dorit în cea mai mare parte a lor ca Traian Băsescu să plece.
Preşedintele interimar s-a adresat și celor care afirmă că devalorizarea leului ar fi cauzată de referendum, întrebându-i care ar fi fost valoarea monedei naţionale dacă în toamnă ar fi existat tensiuni sociale intense şi violente.
"Şi celor care azi pun în cârca unui procedeu democratic – referendumul – devalorizarea leului, acelora le spun: care ar fi fost valoarea leului dacă, Doamne fereşte!, în toamnă asistam la reizbucnirea unor tensiuni sociale cu altă intensitate, cu altă violenţă decât au fost ele în ianuarie?", a spus președintele interimar.
Prezent în aceeași emisiune, cunoscutul profesor de științe politice Daniel Barbu a apreciat că riscul unor proteste ample nu este încă exclus în toamnă dacă Băsescu se întoarce la Cotroceni, împotriva voinței a milioane de români.
Acesta crede că cele peste 7 milioane de oameni care nu-l mai vor pe Traian Băsescu nu vor asista pasiv la încălcarea voinței lor.
Profesorul consideră că poate nu o să vedem șapte milioane de români pe străzi, dar sute de mii de oameni, un milion, putem vedea.
Referitor la ameninţările lui Traian Băsescu către primari “ să nu intre într-un joc din care ieşirea nu poate fi decât într-o celulă”, preşedintele interimar Crin Antonescu a spus că „important este ca primarii să facă ceea ce este de datoria lor să facă, important este ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să funcţioneze ignorând toate ameninţările sale“. Preşedinte interimar a mai spus că şi mai important este ca Parchetul General să înţeleagă că nu lucrează la ordinele unui „cetăţean în tricou albastru care iese din când în când în faţa unui gard şi face declaraţii.“
Şedinţa CCR a fost devansată pentru 31 august . Curtea Constituţională a anunţat că s-a decis, vineri, preschimbarea termenului stabilit pentru examinarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului din 12 septembrie în 31 august, în vederea asigurării soluţionării cu celeritate a cauzeI. Judecătorii Curţii ar urma să se întrunească pe 31 august, dată până la care Guvernul trebuie să transmită listele electorale actualizate.

Comentarii

Ultimă oră