Sari la conținut

„Il Trittico”, de Giacomo Puccini, pe scena Operei Brașov

il-trittico-de-giacomo-puccini-pe-scena-operei-brasov

Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, de la ora 18.30, braşovenii sunt invitaţi la Sala Operei, să urmărească inedita lucrare compusă de Giacomo Puccini: „Il Trittico”.


   La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare (Opera Naţională Bucureşti), iar scenografia şi costumele sunt create de Rodica Garştea.

 Îşi dă concursul Orchestra Operei Braşov.


    Preţul biletelor este de 30 şi 40 de lei, în funcţie de locul din sală.


   „Il Trittico” de Giacomo Puccini este compus din trei opere într-un singur act: „Il Tabarro” (Mantaua), „Suor Angelica” şi „Gianni Schicchi”.

Premiera mondială a avut loc pe 14 decembrie 1918, la Metropolitan Opera din New York, iar la Opera Braşov este o producţie a anului 2013.

Giacomo Puccini este un compozitor de seamă al curentului verist, cel care a dăruit lumii muzicale capodopere importante. Puccini a avut o apreciere deosebită pentru cântăreţii români. De aceea l-a ales pe tenorul Grigore Gabrielescu în rolul titular pentru premiera mondială a operei „Edgar”, iar mai târziu, pe Hariclea Darclée pentru a o interpreta pe Floria Tosca în premiera operei „Tosca”. Aceasta din urmă i-a sugerat introducerea unei arii pentru soprană în actul al doilea, astfel născându-se celebra „Vissi d'arte”.

Inițial, fiecare dintre cele trei opere din „Il Trittico” a fost montată în cadrul Studioului Experimental de Operă, o inițiativă a Operei Brașov care oferă posibilitatea tinerilor artiști, soliști și regizori, de a debuta pe o scenă profesionistă și de a lucra cu specialiști din domeniu.

„Il tabarro”


    Prima parte a Tripticului este „Il Tabarro”, la Opera Braşov, regizat de Alexandru Nagy, la vremea aceea, cel mai tânăr regizor de operă din România. Libretul acestei opere a fost scris de Giuseppe Adami, după piesa „La Houppelande” de Didier Gold. Acţiunea se desfăşoară la Paris, pe un şlep de pe Sena, la începutul secolului XX.


  O realizare importantă a verismului italian, „Il Tabarro” este o dramă despre viaţa muncitorilor de pe cheiurile pariziene. Opera revelează personalităţi puternice ale personajelor, subliniate de muzica sugestivă compusă de Puccini.

Regia: ALEXANDRU NAGY


Distribuția: Adrian Mărcan – Michele, Anda Pop (debut) – Giorgetta, Liviu Iftene – Luigi, Gabriela Hazarian – Frugola, Ștefan Schuller (debut) – Talpa, Claudiu Bugnar – Tinca, Dan Ionescu - Vânzătorul de canzonete, Maria Petcu-Catrina și Bogdan Mirică - Doi îndrăgostiți
Evoluează Corul Operei Braşov.

„Suor Angelica”


    „Suor Angelica” este regizată de Valentina Mărgăraş. Opera are la bază libretul lui Giovacchino Forzano. Acţiunea se petrece pe la sfârşitul anului 1600, într-o mănăstire de lângă Siena, unde viaţa se desfăşoară în obişnuinţa şi rigorile sale. Angelica fusese trimisă la mănăstire pentru a pune capăt scandalului iscat odată cu naşterea nelegitimă a copilului ei, păcat condamnat de societate şi neiertat de familie. De şapte ani este printre maici, fără nici o ştire despre copil şi nici despre rude. Primeşte vizita mătuşii ei, care îi spune că fetiţa ei a murit. Suor Angelica recurge la sacrificiul suprem, având în faţa ochilor imaginea copilului chemând-o la el.


Regia: VALENTINA MĂRGĂRAŞ


Distribuția: Cristina Radu – Suor Angelica, Carmen Topciu – La Zia Principessa, Asineta Răducan - La Maestra Delle Novizie, Cristina Coatu – La Badessa, Valerica Ambrus (Facultatea de Muzică - Universitatea „Transilvania” Brașov) - Suor Genovieffa, Andromeda Nemeş - Una Novizia, Daniela Surdeanu - Suor Osmina, Geanina Tomescu - Suor Dolcina, Anca Moguţ - Prima Sorella Cercatrice, Anca Panait - Seconda Sorella Cercatrice, Rodica Iuga - La Suora Infirmiera, Maria Manea – Copilul.

 „Gianni Schicchi”


   A treia parte a „Tripticului” este „Gianni Schicchi”, regizată de Marian Pop, asistent de regie fiind Asineta Răducan. Este singura operă comică scrisă de G. Puccini, este inspirată din „Infernul” lui Dante Alighieri, pe un libret al aceluiaşi Giovacchino Forzano. Acţiunea se petrece în Florenţa, în casa bătrânului negustor Buoso, care moare chiar în prezenţa rudelor sale, a căror vizită este motivată de aşteptata moştenire, deloc neglijabilă. Însă Buoso lasă averea lui toată unor călugări dintr-o mănăstire, printr-un testament deocamdată de negăsit. Rinuccio, nepotul favorit al lui Buoso, îl găseşte şi... cum este îndrăgostit de Lauretta, fiica lui Gianni Schicchi, va negocia predarea testamentului pentru propria sa fericire...


Regia: MARIAN POP


Asistent regie: ASINETA RĂDUCAN


Distribuția: Alexandru Aghenie – Gianni Schicchi, Nicoleta Chirilă - Lauretta, Asineta Răducan - Zita, Liviu Iftene - Rinuccio, Mugurel Oancea - Gherardo, Corina Klein - Nella, Marian Reşte - Betto di Signa, Lorand Cristian - Simone, Valentin Marele - Marco, Cristina Roşu – La Ciesca, Paul Tomescu - Maestro Spinelloccio, Nicolae Zaharia - Ser Amantio di Nicolao, Valer Lucaciu - Pinellino, Ion Tașcă (debut) - Guccio, Lucian Tămăşanu - Buoso Donati, Sara Györfi - Gherardina


Preț bilete: 40 lei – în sală; 30 lei – la balcon lateral
În stagiunea 2019 – 2020, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Biletele se vând la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380.

Comentarii

Ultimă oră