Sari la conținut

Iarnă în septembrie la Bâlea Lac - fenomen destul de rar: o dată la zece ani

iarna-in-septembrie-la-balea-lac-fenomen-destul-de-rar-o-data-la-zece-ani-

Turiştii care îşi propun să meargă pe Transfăgărăşan în acest week-end vor fi întâmpinaţi de un peisaj de iarnă, stratul de zăpadă măsurând 13 centimetri la Bâlea Lac.

Meteorologii se aşteaptă la o încălzire treptată a vremii, însă în noaptea de sâmbătă spre duminică ar putea să apară lapoviţă şi ninsoare în zonele de munte.

Totuşi, nu este pentru prima dată când se aşterne zăpada în luna septembrie la Bâlea Lac, căci meteorologii spun că în 27 septembrie 2008, stratul de nea ajungea la 15 centimetri, iar în 7 septembrie 1992 la 34 de centimetri, acestea fiind maxime în ultimii ani.

Salvamontiştii au avut deja câteva intervenţii dificile după primele ninsori şi atrag atenţia turiştilor care urcă la munte să fie precauţi.

Amatorii de drumeții montane nu trebuie să uite că vremea în zonă este foarte schimbatoare, mai ales în această perioadă. Într-un interval foarte scurt se poate ajunge la o scădere accentuată a temperaturii. De aceea, salvamontiștii îi sfătuiesc pe cei care pleacă pe munte să fie foarte bine echipați, să aleagă doar trasee sigure și să se informeze înainte de a pleca la drum despre condițiile meteorologice.

Trebuie să se țină cont și de faptul că, pe timpul nopții, între orele 21.00 și 7.00, circulația este interzisă tuturor categoriilor de autoturisme pe drumul între Bâlea Lac și Bâlea Cascadă.

Comentarii

Ultimă oră