Sari la conținut

IA, asistent virtual carismatic, la Muzeul „Casa Mureşenilor”

ia-o-prezenta-feminina-de-tip-avatar-asistent-virtual-la-muzeul-casa-muresenilor-

Echipa Muzeului „Casa Mureşenilor” din Braşov a fost completată cu un nou membru. Este vorba de IA, un asistent muzeal virtual bazat pe inteligenţă artificială.


    IA (acronimul de la Inteligenţa Artificială) a fost prezentată ieri şi a şi fost pusă „la treabă”, răspunzând mai multor întrebări legate de istoria Braşovului sau a familiei Mureşenilor. A fost întrebată ce se poate vizita la Braşov, cine a finanţat proiectul sau i s-au cerut mai multe detalii despre monumentele istorice din oraş. S-a achitat de aceste sarcini, însă când a fost întrebată dacă ştie o anecdotă, a spus că „Nu cunosc această întrebare”.

IA – o prezență feminină de tip avatar este un asistent virtual muzeal bazat pe un program informatic, ce poate fi vizualizată pe un ecran tv la intrarea în muzeul „Casa Mureșenilor”. IA este capabilă să furnizeze, la cerere, informații în limba română despre muzeu, expoziții și orașul Brașov, crescând astfel interacțiunea socială cu vizitatorii prin intermediul dialogului. IA este programată să se angajeze în conversații și să utilizeze acțiuni non-verbale într-un mod prietenos.

Aplicația inovativă și experimentală a fost realizată  de un colectiv de cercetători din cadrul Universității Transilvania Brașov.

Proiectul a fost derulat de muzeu împreună cu Universitatea „Transilvania” şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov.


   Potrivit managerului Muzeului „Casa Mureşenilor”, Valer Rus, la acest proiect s-a lucrat timp de cinci luni, iar pentru realizarea asistentului virtual s-au făcut inclusiv cercetări sociologice, rezultatele fiind transmise echipei care s-a ocupat de realizarea asistentului virtual. Pentru ca IA să nu fie „luată prin surprindere”, un istoric din muzeu a pregătit o listă de întrebări, care a fost completată ulterior în baza realizării a trei focus-group-uri.


   De asemenea, tot în urma unor cercetări sociologice a fost stabilită şi imaginea IA: o femeie blondă cu ochii verzi.


    Reprezentanţii muzeului au precizat că au existat două variante pentru imaginea IA. Prima variantă era o fotografie a unei membre a familiei Mureşenilor şi a doua cea creată în urma cercetărilor sociologice, câştigătoare fiind desemnată femeia blondă cu ochi verzi.

Înainte de a fi prezentat public, asistentul virtual a fost testat în luna octombrie de 250 de elevi din liceele braşovene.


   „Este ceva ce până acum vedeam doar în filmele SF. Avem un asistent care răspunde unor întrebări legate de istoria Braşovului, a muzeului nostru sau despre familiei Mureşenilor”, a declarat directorul muzeului, Valer Rus. Acesta a amintit că de-a lungul anilor, Muzeul „Casa Mureşenilor” a făcut tot posibilul pentru a introduce tehnologia secolului XXI în instituţie.



   Cei care doresc să o „cunoască” pe IA și să afle informații despre Brașov sunt așteptați la Casa Mureșenilor de luni până sâmbătă (între orele 9.00 și 17.00).

Comentarii

Ultimă oră