Sari la conținut

„Ia de Făgăraş”. Se pregătește cea mai mare expoziție on-line din România

ia-de-fagaras-se-pregateste-cea-mai-mare-expozitie-online-din-romania

Se caută manechine vii pentru „Ia de Făgăraş”. Până acum s-au înscris oameni din 10 sate

Fundaţia Comunitară Ţara Făgăraşului a lansat un proiect-mărturie despre apartenenţa locuitorilor din această zonă la o familie, un neam şi o cultură tradiţională extrem de bogată şi variată. Iniţiativa face parte, de fapt, dintr-o idee mai amplă, ediţia din acest an a „Zilei Universale a Iei”, care pune în centru fotografia ca eveniment, ca celebrare, ca artă.


   Prin acest proiect se vor realiza albume ale comunităţii (familia, un grup sau un sat) şi un album al Ţării Făgăraşului (ce le va cuprinde pe toate cele realizate de comunităţi) şi care va face parte din albumul naţional pe care îl pregăteşte comunitatea La Blouse Roumaine.


     „Îi invităm pe toţi doritorii să participe la crearea celei mai mari expoziţii naţionale online. S-au înscris deocamdată, comunităţile din Mândra, Sebeş, Şercaia, Ileni, Dăişoara, Copăcel, Lisa, Şona, Râuşor, Drăguş precum şi Grupul Şezători în Ţara Făgăraşului...dar lista rămâne deschisă”, au anunţat iniţiatorii proiectului.


    Deocamdată, reprezentanţii fundaţiei caută un fotograf (pe cont propriu sau într-o caravană pe care o vor organiza în perioada următoare), un lider de comunitate (persoană care îşi doreşte să se implice pentru comunitatea din care face parte, identifică oameni şi promovează proiectul, organizează comunitatea pentru o eventuală şedinţă foto), un partener de promovare, subiecţi („manechin viu, autentic” dispus să îmbrace cele mai valoroase haine de zestre şi „să stea la poză”) şi un grafician (care să ajute cu editarea pozelor sau designul materialelor promoţionale).
Înscrierile în proiect se pot face la adresa de email office@fundatiactf.ro.

Fotograful va merge acasă la fiecare


  Fotografiile vor fi realizate în faţa caselor, la poartă, în grădină, pe prispă, la fântână sau oriunde înseamnă „acasă” pentru fiecare dintre subiecţi.


    Condiţia Fundaţiei Comunitare Ţara Făgăraşului este ca cei care participă la proiect să poarte o ie, o cămaşă sau de preferat, întreg portul tradiţional şi autentic.

Pozele vor fi făcute până în 24 iunie 2020


   Fotografiile vor fi realizate înainte de Ziua Universală a Iei (24 iunie), dar nu vor putea fi publicate decât începând cu această. „Dacă, din diverse motive, nu puteţi finaliza fotografiile până pe 24 iunie, lăsăm proiectul deschis toată vara, până pe 15 septembrie 2020. Intenţia noastră este crearea unui album online al Ţării Făgăraşului, care să cuprindă albumele tuturor comunităţilor participante şi la final, să realizăm o expoziţie şi un album, în print, de zestre contemporană”, au transmis reprezentanţii fundaţiei.

Comentarii

Ultimă oră