Sari la conținut

Hotelierii nu vor sistem electronic de evidenţă a turiştilor

Sistemul Electronic de Evidenţă a Turiştilor (SIET) va transmite informaţii confidenţiale fără acordul celor care se cazează în hoteluri, ceea ce va duce la scăderea gradelor de ocupare, se arată într-o scrisoare transmisă  Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) de către Federaţia Hotelierilor, care respinge introducerea sistemului. Hotelierii au cerut MDRT, într-o scrisoare transmisă săptămâna trecută, să nu introducă SIET, pentru că acesta ar aduce o serie de deservicii industriei.
Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, hotelurile şi pensiunile vor fi obligate să se înscrie într-un sistem de evidenţă a turiştilor prin care se va putea afla în orice moment cine şi unde este cazat, în caz contrar urmând să fie amendate cu o sumă de până la 20.000 de lei. Potrivit MDRT, sistemul va ajuta atât la acumularea de date statistice, cât şi la combaterea evaziunii fiscale.
În plus, prin corelarea informaţiilor furnizate de SIET, persoanele care au săvârşit infracţiuni şi sunt urmărite naţional sau internaţional vor putea fi reperate mai uşor. Hotelierii cred că aplicarea sistemului încalcă libera şi neîngradita circulaţie a persoanei şi conduce la transmiterea, fără acordul celui care foloseşte serviciile hotelierilor, a unor informaţii confidenţiale (nume, prenume, act de identitate, data când se află într-un anumit loc etc.), care îi pot crea inconveniente şi neplăceri de orice natură.S.B.

Comentarii

Ultimă oră