Sari la conținut

Hărţuirea de către colegii de muncă ar putea fi pedepsită

hartuirea-de-catre-colegii-de-munca-ar-putea-fi-pedepsita

Hărţuirea de către colegi, la serviciu, ar putea fi sancţionată de angajator, după cum prevede un proiect de lege depus la Senatul României, conform stirileprotv.ro.

Comportamentele de tip bullying, sau mobbing, puţin cunoscute în ţara noastră şi care definesc agresivitatea faţă de colegi, ar putea deveni abateri disciplinare, sancţionate de regulamentul intern. Proiectul, inspirat din legile americane, se va aplica în firmele cu peste 50 de angajaţi, dar şi in instituţiile de stat.

Bullying este acel comportament repetat de intimidare sau persecutare a uneia sau mai multor persoane.
Este vorba de hărţuire verbală, folosire a forţei, ameninţare, constrângere, abuz, intimidare sau dominare agresivă având ca scop menţinerea unei percepţii de superioritate a agresorului sau de inferioritate a victimei. Dacă acest tip de abuz emoţional este săvârşit de mai multe persoane el se numeste mobbing.

Cel mai adesea, agresorii fac referire la diferenţele de clasă socială, rasă, religie, opţiuni politice, orientare sexuală, aspect fizic, comportament, personalitate, reputaţie sau putere. Bullyingul şi mobbingul trebuie introdus în regulamentul intern al firmelor la categoria abaterilor disciplinare. Totodată angajatorul este obligat să-i sancţioneze pe cei care-şi agresează colegii.

Dacă proiectul va fi adoptat, firmele care nu au un psiholog ori un sociolog vor fi obligate să angajeze unul sau să încheie un contract pentru servicii psihologice. În plus, angajatorii trebuie să stabilească sancţiunile pentru acest tip de comportament.



Comentarii

Ultimă oră