Sari la conținut

Ordonanță pentru simplificarea accesului la vot în străinătate

guvernul-propune-o-ordonanta-pentru-simplificarea-accesului-la-vot-in-strainatate

Guvernul propune o ordonanță pentru simplificarea accesului la vot în străinătate.

La Ministerul Afacerilor Externe se discută despre măsurile care pot fi luate pentru organizarea cât mai eficientă la secţiile din străinătate a alegerilor parlamentare care se vor desfăşura în această toamnă.

O masă rotundă a fost organizată de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, la care participă Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic.

Guvernul nu poate modifica în profunzime legea privind votul din străinătate, pentru că aşa ceva intră strict în atribuţiile parlamentului. Însă, printr-o ordonanţa de urgenţă s-ar putea aduce o serie de modificări strict tehnice, care să facă mai uşor accesul la vot al românilor din străinătate.


  Vizate sunt trei modificări principale.

Prima ar fi posibilitatea completării listei de secţii de vot pe baza experienţei Ministerului de Externe de la alegerile trecute. La acest punct, organizaţiile non-guvernamentale şi asociaţiile românilor din străinătate prezente la dezbatere au cerut ca în ordonanţa de urgenţă să fie trecute clar criteriile pe baza cărora ministerul va decide suplimentarea de secţii de votare.

O altă modificare propune să existe pentru alegători liste suplimentare la toate secţiile de votare, nu doar la cele de pe lângă ambasade.

De asemenea, proiectul de ordonanţă propune şi posibilitatea transmiterii prin poştă electronică (online), a cererii de înscriere în Registrul Electoral, lucru pe care l-au cerut în mod constant în ultimele luni românii din străinătate.

Comentarii

Ultimă oră