Sari la conținut

Gruia Andronic, pionier al radiodifuziunii brașovene. In Memoriam

gruia-andronic-pioner-al-radiodifuziunii-brasovene-in-memoriam-

Viața e uneori nedreaptă și îi ia de lângă noi pe cei care mai au încă multe de oferit, pe cei care ne-au fost mentori sau modele de urmat, pe cei mai iubiți.

Aseară, s-a stins Gruia Andronic, unul dintre primii jurnaliști radio din Brașov, un om care a pus bazele Radio Brașov acum mai bine de 20 de ani. A fost unul dintre pionierii radiodifuziunii în orașul de la poalele Tâmpei. El a fost primul realizator al deja cunoscutei emisiuni Cafeaua de 10, descrisă, în 1999, astfel:

CAFEAUA DE 10, aburindă, dar care nu aburește. În cele trei ceasuri bune ale lui Gruia aflați ce se întâmplă în lume, ce diametru mai are Pamela Anderson (știți voi unde) și pe unde stau la pândă radarele. Gruia s-a hotărâtsă fie mai mult decât animator: a scris versurile imnului Radio Brașov de acum un an („Primul și Singurul”) și îl puteți asculta și ca solist al proaspetei trupe HIT.

De asemenea, în weekend se ocupa de Expresul cu Hituri:

Un program al cărui nume spune totul. Ascultătorul primește cele mai noi hituri, venite direct de la sursă, cu viteză și forță de expres. De la Gruia Andronic aflați cine sunt cei care le cântă, ce fapte au săvârșit în ultima vreme și la ce se așteaptă pe viitor.

De-a lungul timpului, a realizat, alături de Ioana Goșman, o altă mare voce a Radio Brașov, World Chart Show. Acum, pare că s-a dus după ea, în ceruri, pentru a continua în lumea aia, mai bună, să emită momente de excepție.

Cu asta se ocupa: să le facă celor din jur momentele frumoase, zilele vesele și pline de drag. A fost una dintre cele mai faine și mai iubite voci Radio Brașov. Va rămâne mereu în amintirile colegilor și ale ascultătorilor, care nu l-au uitat.

Onelia Pescaru, cea care i-a fost alături încă de la începuturi, își amintește:

Avea 15 ani când a venit prima oară la radio... A venit la „Deschideți-vă sufletele”. Abia îmi luasem și eu zborul în undă în acea vară magică de ‘93. Zicea că se pricepe la ale sufletului. Și că a suferit mult. Că toate fetele din liceu îi caută sfatul. De fapt, îi căutau prezența.
Așa îl am în minte pe Gruia. Adolescent rebel și foarte talentat. Harnic și perfecționist până la manie. Îndrăgostit de Michael Jackson până la ultimul atom, Gruia își găsea în vara aceea o altă mare dragoste: Radio Brașov.
I-a fost voce. Și director de programe. A crescut la radio și a fost mereu impecabil pe post. Maturizat prematur de suferința accidentului de la 7 ani în care își pierduse ochiul, Gruia a fost și camaradul de nădejde și șeful „de gașcă”.
Ne revedeam an de an la întâlnirea pinguinilor Radio Brașov. Și vorbeam și speram că undeva, cândva, vom mai colabora. A fost printre primii care m-au sunat când mi-au incendiat mașina.
Exact la două săptămâni o veste stranie fulgeră în noapte și ne amintește cât de fragili suntem: a murit Gruia...
În Decembrie făcea 40 de ani. Doi copii minunați și o splendidă soție rămân să-i plângă trecerea meteorică prin lume.
Rămas bun, voce de aur Radio Brașov! Știi cum am zis la ultima întâlnire, în septembrie: Ce Radio Brașov a unit, nimeni să nu despartă!
A stat în capul mesei, atunci, la ultima întâlnire a pinguinilor Radio Brașov... Pentru Gruia, acum, contorul s-a oprit. Martori neputincioși ai destinului, chiar noi, truditorii de peste cuvinte, nu le prea găsim...

Dumnezeu să-l odihnească în pace, iar familiei să-i dea putere pentru a rezista unei asemenea pierderi!

Comentarii

Ultimă oră