Sari la conținut
greva-din-sanatate-a-fost-suspendata

Greva generală din sănătate, declanşată de Federaţia SANITAS, a fost suspendată, după ce parlamentarii le-au promis sindicaliştilor că majorările solicitate vor fi adoptate în plen săptămâna viitoare.

Deputaţii din comisiile de specialitate au amendat ordonanţa referitoare la salarizarea bugetarilor şi au introdus noi categorii de personal din educaţie şi sănătate care vor beneficia de creşteri sau sporuri salariale.

Modificările au fost susţinute şi votate de reprezentanţii PSD, ALDE şi ai minorităţilor naţionale, în vreme ce liberalii nu s-au prezentat la şedinţă.

Deputaţii au hotărât mărirea salariile celor din educaţie cu 15%, de la 1 ianuarie 2017, şi tot cu 15% vor fi majorate şi salariile celor din sănătate, dar de la 1 decembrie anul acesta. Deputaţii au mai stabilit ca sporurile angajaţilor TESA din sănătate să fie calculate în funcţie de salariile din 2016 şi nu din 2009, cum este acum.

Şi salariile angajaţilor de la casele de asigurări de sănătate au fost majorate cu 25%. Toate aceste majorări reprezintă patru miliarde de lei în plus la buget.

Prima consecinţă a votului deputaţilor o reprezintă suspendarea grevei din sănătate.

Raportul comisiilor de specialitate privind acest proiect de lege ar putea să intre luni în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.


  Sindicaliştii anunţă însă că vor relua protestele dacă legea nu va fi votată de plen în forma agreată în cadrul şedinţei comisiilor reunite.

Comentarii

Ultimă oră