Sari la conținut

Greenpeace a montat un „prafometru” la Bod pentru a studia care este calitatea reală a aerului din Brașov

greenpeace-a-montat-un-prafometru-la-bod-pentru-a-studia-care-este-calitatea-reala-a-aerului-din-brasov

Organizația de mediu Greenpeace România împreună cu laboratorul de robotică Robotev din Bulgaria, a dezvoltat o serie de dispozitive pentru monitorizarea parametrilor de poluare, pentru verificarea calității aerului, denumite „prafometre”.

Acestea au fost amplasate în mai multe localităţi din ţară, în cadrul unei campanii pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, numită „Praf de România”.

Dispozitivele pot detecta praful fin din aer (PM10 – pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 micrometri), iar datele reale privind calitatea aerului pot fi vizualizate pe site-ul greenpeace.ro, secţiunea „campanii/schimbari-climatice-energie/poluarea-aerului/”.

În total, s-au amplasat 40 de prafometre, distribuite în mai multe localităţi din ţară, potrivit Greenpeace, printre care Bucureşti, Iaşi, Braşov, Craiova, Hunedoara, Ploieşti, Sebeş şi Târgu Jiu.

„Prafometrele”, sunt ușor de asamblat și folosit, și permit utilizatorilor să măsoare nivelul de praf fin (PM10) din zonele în care locuiesc. Valoarea limită pentru 24 de ore nu trebuie să depășească 50 μg/m³.

Ministerul Mediului asigură monitorizarea calităţii aerului înconjurător prin cele 142 de stații distribuite pe toată suprafața României, iar informarea publicului în timp real se face pe site-ul dedicat, www.calitateaer.ro.

  Un astfel de prafometru a fost montat și în județul Brașov, la Bod. Ieri la Bod, valoarea medie raportată de Greenpeace era de 28.6μg/m3.

În conformitate cu datele prezentate de Greenpeace, spre deosebire de instrumentele profesionale, „Prafometru“ este un proiect pilot, construit pe o platformă deschisă, fiind orientat către colectarea și analizarea datelor de către membrii publicului larg.

Odată asamblate și instalate, prafometrele de tipul celor instalate de Greenpeace se conectează la rețeaua Wi-Fi și încep să transmită datele pe care le colectează. Aparatul va face citiri în fiecare oră pentru a măsura calitatea aerului din împrejurimi. O dată pe zi datele colectate vor fi trimise prin intermediul modulului Wi-Fi către un server dedicat, care va stoca datele. Datele sunt afișate și puse la dispoziția publicului pe site-ul Greenpeace România, într-un grafic realizat în acest scop.

Comentarii

Ultimă oră