Începând din această lună, gravidele din judeţul Braşov şi din judeţele învecinate, aflate într-o situaţie dificilă din punct de vedere socio-economic şi provenind din grupuri vulnerabile, au posibilitatea să beneficieze de consultaţii şi analize gratuite de urmărire a sarcinii în regim ambulatoriu, asigurate de medicii Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. A.I. Sbârcea” Braşov.


Totul, în cadrul proiectului cu fonduri europene intitulat „Servicii medicale de screening prenatal pentru 2100 de gravide din Regiunea Centru”, pe care Maternitatea braşoveană îl implementează în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, în perioada martie 2021 - iulie 2023.
1050 de gravide vor proveni din judeţul Braşov şi din judeţele învecinate. Identificarea, recrutarea şi mobilizarea lor în vederea efectuării screeningului prenatal se realizează cu sprijinul autorităţilor publice locale şi al instituţiilor de asistenţă socială. Proiectul prevede înfiinţarea unui centru de screening prenatal la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea”, în cadrul căruia, în funcţie de necesităţile pacientelor, urmează să fie asigurate şapte pachete de servicii medicale specifice de screening prenatal, orientate către prevenţie, depistarea precoce a oricăror probleme, diagnostic și tratament.


„Programul este gândit să asigure accesul facil şi gratuit la pachetele de asistență ale Casei Naționale Asigurări de Sănătate pentru gravide, pentru persoanele defavorizate, neasigurate, atât din mediul rural, cât şi din cel urban. Prin acest program se asigură accesul la consultații de specialitate obstetrică-ginecologie, analize de laborator, inclusiv investigații genetice de tipul amniocentezei, atunci când acestea sunt indicate. Programul permite dispensarizarea a peste 2000 de gravide din Regiunea Centru, pe o perioadă de doi ani, cu 1-3 consultaţii la cabinet şi cu posibilitatea de asistență și monitorizare a gravidelor din mediile defavorizate”, a menţionat prof. univ. dr. Marius Moga, managerul proiectului.


În cadrul proiectului se vor desfăşura activităţi de educaţie prenatală privind îngrijirea pe perioada sarcinii, iar gravidele vor beneficia şi de servicii de educație postnatală de tipul „Şcoala mamei”, care vizează îmbunătățirea sănătăţii fizice și mentale a femeii după naştere, precum și sănătatea nou-născutului.