Sari la conținut
gheorghe-hagi-maradona-carpatilor

Clasă infinită, lovitură de stânga distrugătoare și un caracter dificil și, desigur, numărul 10 pe umeri. „Gica”, cel mai bun jucător din istoria României.

Capul sus, pieptul mândru. În viață ca și pe teren. Ăsta este portul lui Gheorghe Hagi: „Maradona Carpaților”,, „Regele”, „Imperatorul”, „Gica” pentru prieteni. Numărul 10, eroul României post Ceaușescu. Un jucător care iluminează terenul de joc cu lovitura din stânga, care reușește să aprindă stadionul cu jocul său. Fantazia aplicată pe un dreptunghi verde, cu o minge la picioare și capul sus, drept făcând chiar fanii de pariuri sportivesă viseze. La 15 septembrie 2014 a devenit antrenor al Viitorului Constanța, din care este proprietarul. Pe 13 mai, 2017 a câștigat campionatul României la conducerea aceleiași formații. Șansele echipei viitorul constanta deținută de Hagi pot fi consultate pe site-ul de pariuri sportive 888sport, cota următorului meci Viitorul Constanța-Botoșani primind victoria la 1.90. Dar să ne întoarcem la Hagi:

RESPIRĂ FOTBAL - Gheorghe se naște în județul Constanța, la Săcele, la mijlocul anilor ‘60 (5 februarie 1965). Să crești în România în perioada aia nu e ușor. „Gică” însă respiră fotbal practic de când deschide ochii și visează să devină fotbalist, așa ca unul dintre idolii săi pe care-i admiră la televizor: Nicolae Dobrin, sau Iordanescu și Dumitru. Băiatul crește cu mingea fixată de piciorul stâng, e fan Steaua București și e nebun după un olandez cu numărul 14, Johann Cruijff. Acea modalitate de a, practic, mângâia mingea, de a accelera subit, de a trimite la poartă colegii, Hagi deprinde toate astea însă din adolescență.

ÎNTOTDEAUNA CE E MAI BUN - La 20 de ani este deja căpitanul Naționalei: când cineva are caracter, vârsta contează foarte puțin. Gheorghe încearcă să se amelioreze în continuu, așa e el. Același lucru îl face la Steaua București: vrea întotdeauna ce e mai bun. Doar că fotbalul în România, pe perioada șui Ceaușescu, nu funcționează întocmai așa. Sportul e controlat de politicieni, societățile sunt conectate la Ministere și trecerile se fac cu ajutorul acordurilor politice. În 1986 Hagi este jucător la Sportul Studențesc, echipă a familiei Ceaușescu. Steaua, care îl are ca manager pe Valentin, feciorul dictatorului, câștigă Cupa Campionilor și, pentru a înfrunta Dinamo Kiev la Supercupă, îl cheamă pe „Gică”. Acordul e ca Gheorghe să joace un singur joc, pentru ca mai apoi să revină acasă. Se va reîntoarce acolo doar la sfârșitul carierei.

Numărul 10, stângaci, genial și impetuos, Maradona Carpaților. Imperator în Turcia și „Regele” în țara sa. Unicul capabil să ascundă mingea în centrul terenului de joc și, cumva prin minune, să-l facă să reapară la intersecția barelor porții.

Comentarii

Ultimă oră