Sari la conținut
fiti-prudenti-oriunde-va-aflati

Tâlhăria, problemă socială deosebit de gravă, face parte din categoria faptelor ce aduc atingere drepturilor patrimoniale și au un impact deosebit asupra populației, deoarece într-o mare măsură concură la crearea unui sentiment de insecuritate, prezintă un pericol social deosebit, determină înregistrarea unor prejudicii însemnate și o parte dintre ele au ca victime persoane vârstnice.


Ca rezultat al tâlhăriei se produce atât o pagubă patrimonială cât și o vătămare a libertății, integrității corporale sau sănătății persoanei asupra căreia s-a comis acțiunea.


Adoptarea de către cetăţeni a unei atitudini preventive şi responsabile atât în ceea ce priveşte siguranţa proprie cât şi siguranţa bunurilor este o condiţie esenţială a reducerii numărului de infracţiuni şi menţinerii unui climat de siguranţă civică.

În vederea reducerii victimizării, Poliţia Braşov vă recomandă:


l Nu vă înghesuiți și nu permiteți să fiți înghesuiți atunci când sunteți la cumpărături sau în mijloacele de transport în comun;
l Nu vă afișați ostentativ cu obiecte de valoare (brățări, lănțișoare, telefoane mobile, etc.);
l După lăsarea întunericului, evitați să vă deplasați pe trasee neiluminate și prin locuri sau zone mai puțin circulate (șantiere, câmpuri, parcuri, etc;)
l Dacă observați că sunteți urmăriți, deplasați-vă prin zone intens circulate;
l Nu păstrați în același loc (portmoneu, buzunar, geantă), banii, cardurile și actele de identitate;
l Protejați în permanență cu mâna, poșeta de pe umăr;
l Feriți-vă de priviri indiscrete când efectuați plăți sau extrageți bani de la bancomate;
l Nu dați telefonul mobil persoanelor necunoscute, indiferent de pretext. Acesta nu trebuie lăsat nesupravegheat, indiferent de locul în care se află;
l Dacă sunteți agresați, nu ezitați în a face zgomote, a țipa sau a atrage atenția asupra dumneavoastră. Acest comportament vă poate salva în astfel de situații;
l Dacă totuși ați devenit victima unei tâlhării sau ați fost martorul unei astfel de fapte, rețineți cât mai multe semnalmente ale autorului: înălțime, trăsături ale feței, semne particulare, vestimentație, particularități în vorbire sau comportament, și sunați la 112.

Comentarii

Ultimă oră