Sari la conținut

Fiscul se luptă mai nou cu mica evaziune. Vremurile în care coafeza îţi tapa podoaba capilară fără să-ţi dea bonul fiscal după achitarea serviciului sunt aproape de sfârşit.

Pe site-ul ANAF-ului a apărut un Ordin care aduce cinci noi metode prin care va verifica încasările şi cheltuielile persoanelor fizice dar şi ale firmelor. Anumite metode sunt expres concepute pentru mica evaziune care are loc la saloane de coafură,  spălătorii auto sau la restaurante.
Una dintre metode este cea „produsului /serviciului şi volumului”.  Practic, inspectorii vor verifica dacă o firmă poate justifica sau nu cheltuielile în acte.  De exemplu, într-un salon de coafură, deşi sunt 20 de borcane de gel goale, nu există niciun bon în casă.
Nuntaşul cu cinci feţe de masă. Fiscul a pus ochii şi pe firmele care organizează diferite evenimente. Dacă o firmă a trecut în acte că a oferit servicii unui număr de 200 de invitaţi la o nuntă şi, în acelaşi timp, a trecut la cheltuieli serviciile de spălare a 1.000 de feţe de masă, trebuie să dea explicaţii de ce a încărcat nota la cheltuieli. Nici evaziunea fiscală din hoteluri nu scapă. De exemplu, inspectorii fiscali pot constata în cadrul unui control la un hotel că acesta are un grad mediu de ocupare, în ultimele patru luni, de zece camere pe zi. „Prin urmare, într-o lună ar trebui să spele 300 de cearşafuri, iar de la curăţătorie au factură pentru o mie de cearşafuri. Asta înseamnă că au avut 700 de camere neînregistrate”, exemplifică şeful ANAF, Sorin Blejnar.
Te compară cu concurenţa. Alte metode anunţate de ANAF mai sunt: metoda sursei şi cheltuirii fondurilor (se verifică atât încasările, cât şi cheltuielile, cu fiecare chitanţă în parte, pe surse de venit, pentru a descoperi eventualele situaţii în care în lipsa unor surse externe de finanţare au fost operate cheltuieli care nu pot fi explicate prin venituri),  metoda depozitelor bancare şi a fluxurilor de numerar (inspectorii vor verifica valorile soldului şi ale tranzacţiilor derulate prin conturile bancare), metoda marjei (marja de profit a unei firme va fi comparată de Fisc cu cea a altei firme, de mărime similară, care activează în acelaşi sector. În cazul în care există discrepanţe foarte mari, inspectorii vor verifica dacă marja de profit se justifică sau nu, din punct de vedere legal) şi metoda patrimoniului net (inspectorii vor urmări evoluţia patrimoniului, a averii respectivei persoane, pentru a vedea dacă există o corelare, sau nu, între veniturile ei şi evoluţia averii).

Comentarii

Ultimă oră