Sari la conținut

Filmul "Aferim", promovat în Parlamentul European

filmul-aferim-promovat-in-parlamentul-european

Lungmetrajul "Aferim" al lui Radu Jude, premiat cu Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2015, a fost promovat la Bruxelles, miercuri seara, la sediul Parlamentului European, în prezența unui numeros public și a mai multor oficialități.

Organizatorii evenimentului, europarlamentarii Daciana Sârbu și Damian Drăghici, au dorit astfel să aducă în atenția oficialilor europeni, dar și a publicului o serie de probleme mai ales de ordin social, cu care se confruntă în continuare comunitatea romă.

"Promovarea filmului lui Radu Jude e un eveniment în mod special pentru că prezintă adevărul istoric. E un eveniment care atrage atenția asupra problemelor sociale ale romilor în Uniunea Europeană și în mod special asupra faptului că nu e o problemă a României, ci e o problemă a Uniunii Europene care cere implicarea Comisiei (Europene) în primul rând. Filmul 'Aferim' este un film minunat, care vorbește de la sine. Este un film despre una dintre cele mai rușinoase realități din istoria României și cea a Europei, cei 500 de ani de sclavie a romilor în Principatele Române. Astăzi ne-am adunat toți aici pentru că în primul rând suntem oameni", a subliniat eurodeputata Daciana Sârbu (PSD), care consideră că Europa de astăzi este una mult mai dreaptă și mai tolerantă.

"Aferim" prezintă în premieră istoria romilor și este unul dintr-o serie de evenimente de sensibilizare a instituțiilor europene și europarlamentarilor asupra acestei istorii, a subliniat la rândul său europarlamentarul Damian Drăghici (UNPR). "Sper din tot sufletul că îi va sensibiliza pe europeni, ne va da și nouă credibilitate ca romi, să vadă că am fost 500 de ani în robie, să înțeleagă puțin istoria noastră și, pe de altă parte, să înțeleagă că sunt oameni și din film și din viața de zi cu zi care și-au depășit condiția. Și dacă există câteva măsuri importante pentru ei, de a-i aduce la egalitate cu ceilalți cetățeni europeni, cum ar fi educație, case, sănătate și muncă, atunci vorbim de incluziune socială. (...) Suntem singura minoritate europeană cu reprezentanți în toate cele 28 de state membre", a remarcat Damian Drăghici.

Citeşte mai mult pe agerpres.ro

Comentarii

Ultimă oră