Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Braşov şi Primăria Comunei Prejmer va invită la ediţia a VII-a a Fasching -  Caravana Clătitelor care se va desfăşura în centrul comunei Prejmer la Căminul Cultural, sâmbătă, 26 februarie 2011, cu începere de la ora 10. Caravana este însoţită de muzică de fanfară, dansuri săseşti, iar după-amiază are loc concursul gastronomic.

Evenimentul se va desfaşura după următorul program:

SÂMBĂTĂ 26 FEBRUARIE 2011

 

Orele 10.00 – 11.00: Organizare Caravană în spaţiul din faţa Remizei de Pompieri

Orele 11.00 – 13.00 Concurs gastronomic  ,,Clătita surpriză” – în sala Cetate

Orele 12.00 – 14.30 Spectacol susţinut de elevii şcolilor generale Prejmer şi Lunca Calnicului

Orele 14.30 – 15.00 Premierea participanţilor la concursul gastronomic

Orele 15.00 – 16.00 Revenirea caravanei  în centrul localităţii

Ora 18.00 Bal mascat în sala Cetate

Ora 19.00 – Restaurant Popas Căprioara – Petrecere de carnaval pe bază de rezervare

DUMINICĂ 27 FEBRUARIE 2011

 

Orele 10.00 – 11.00 Ziua porţilor deschise – vizitarea bisericii fortificate

Orele 11.00 – 12.30 Spectacol de fanfară şi dansuri tradiţionale săseşti Ansamblul KORONA,

Orele 13.00 – 14.00 Ansamblul Viva la Musica,

Orele 14.00 – Surpriza evenimentului FORMAŢIA HARA

Ora 17.30 – Spectacol pirotehnic – TRUPA HYPNOSIS

 

 

Carnavalul - Fasching în limba germană - este un obicei reînviat la iniţiativa tinerilor din Prejmer, el fiind moştenit de la comunitatea saşilor, majoritară în localitate timp de sute de ani.

Obicei săsesc
. Cu o seară înainte de carnaval, tinerii se întâlnesc să-şi pregatească maştile pentru a doua zi, într-o atmosferă specifică, cu cântece şi dansuri populare germane. Dimineaţă, cete de flăcăi mascaţi colindă satul călare. Din alai fac parte acordeonişti, toboşari, trompetiştii mascaţi şi nelipsita căruţă cu sobă pe care se pregătesc clătitele pe care tinerii le oferă localnicilor primind în schimb făina, zahar, ouă, vin sau bani. Toate aceste ingrediente se vor folosi la realizarea gogoşilor pentru balul mascat care va avea loc seara în centrul comunei.

Cum era pe vremuri. Odinioară, Fasching-ul era organizat de tinerii care urmau să plece primăvara în armată. Punctul de atracţie îl reprezentau clătitele. Mirosul era atât de ademenitor, încât fetele se apropiau foarte mult de căruţă pentru a primi desertul dorit. Atunci feciorii costumaţi le răpeau, primind în schimbul eliberării lor diferite produse. La ediţiile de până acum, organizatorii au propus un concurs  pentru gospodinele de la pensiunile din Prejmer şi din împrejurimi. Ele  se întrec într-o competiţie a celor mai interesante şi apetisante clătite.