Sari la conținut

Festivalului Cetelor de Feciori, a ajuns la a 13-a ediţie, la Făgăraș

festivalului-cetelor-de-feciori-a-ajuns-la-a-13a-editie-la-fagaras

Sute de tineri s-au întâlnit, ieri, în centrul oraşului Făgăraş, la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Cetelor de Feciori. Peste 25 de cete din sate ale Făgăraşului, dar şi cete din judeţul Sibiu au fost prezente la festivalul devenit o tradiție și o emblemă. Festivalul a încheiat, practic, manifestările tradiţionale, perpetuate de cetaşi, ce au loc în perioada sărbătorilor de iarnă.

Conform obiceiului, evenimentul a început cu slujba de la Catedrala Ortodoxă „Sfântul Ioan Botezătorul”, oficiată de ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului. După slujbă, cetaşii au colindat în catedrală, rând pe rând.

„Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Sinod, a proclamat anul 2019, anul omagial al satului românesc, adică al preoţilor, al dascălilor şi al primarilor gospodari. În cadrul acestui an omagial, iată, prima manifestare şi suntem bucuroşi pentru lucrul acesta, prima manifestare de anvergură, prima manifestare mare a avut loc astăzi în catedrala din Țara Făgăraşului, din Făgăraş, catedrala Sfinţilor Martiri Brâncoveni”, a spus ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului.

După slujbă, cetaşii s-au îndreptat spre centrul oraşului, unde a fost amplasată o scenă. A avut loc practic o paradă a costumelor tradiţionale din întreaga Ţară a Făgăraşului.


   După paradă, fiecare ceată a urcat pe scena amenajată de oficialităţile locale pentru eveniment şi şi-a prezentat dansurile şi tradiţiile specifice.


     Cetele de feciori din cele 63 de localităţi ale Ţării Făgăraşului sunt formate din 4-7, ba chiar şi 18-20 de tineri necăsătoriţi. Cetele de feciori, se formează în seara de Sfântul Nicolae (6 decembrie), iar activitatea lor se desfăşoară până la Sfântul Ioan. Cei aleşi să intre în ceată sunt dintre cei mai de seamă feciori din sat. Principalele lor sarcini sunt organizarea jocurilor şi petrecerilor tineretului, colindatul de Crăciun şi îndeplinirea diferitelor ritualuri şi ceremonii.

Comentarii

Ultimă oră