Sari la conținut

„Festivalul Cetelor de Feciori” desfăşurat pe ger năprasnic

festivalul-cetelor-de-feciori-desfasurat-pe-ger-naprasnic

Cetele de Feciori din Ţara Făgăraşului s-au adunat, în ziua de Sfântul Ion, la Catedrala Ortodoxă din Făgăraş, în cadrul unui eveniment care a marcat finalul Sărbătorilor Crăciunului.

Ajuns la cea de-a 11-a ediţie, „Festivalul Cetelor de Feciori” a debutat cu slujba religioasă oficiată de către Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu, împreună cu un sobor de preoţi.


  Apoi, rând pe rând, Cetele de Feciori din satele Ţării Făgăraşului, cu Primarii lor în frunte, au ocupat locurile de la balcoanele impozantei catedrale din Făgăraş, aşteptând momentul colindului.

„Tradiţia aceasta sfântă a crescut în Biserică. Doar de Crăciun se colindă, doar de Crăciun se constituie Ceata de Feciori. Să nu uitaţi că îmbrăcaţi frumoasele haine populare ale înaintaşilor. Cele pe care ei le purtau la sărbători. Sărbătorile acestea să ştiţi că nu sunt sărbători de iarnă. Aşa ziceau unii, cu tendinţa de a-L lăsa pe Dumnezeu la o parte. Acestea sunt sărbători ale Crăciunului”, a spus IPS Laurenţiu.

IPS Laurențiu le-a cerut tinerilor celor 30 de cete, prezente în catedrală, să cânte colinda specifică fiecărui sat, frumoasă și unică, și a ținut să precizeze că de Sfântul Ioan se încheie perioada Sărbătorii Crăciunului.

Vocile feciorilor din satele Țării Făgărașului au răsunat de la balcoanele Catedralei Ortodoxe din Făgăraș.

După colindul feciorilor, pe un ger năprasnic, cetele au pornit în paradă, prin centrul oraşului Făgăraş, pentru a marca sfârşitul sărbătorilor şi al celui de-al 11-lea Festival.

Pe lângă colindele specifice fiecărui sat, Festivalul a adus în faţa spectatorilor prezenţi la scena din centrul vechi al municipiului Făgăraş multă voie bună şi tradiţii.

Cetele de feciori au dansat, iar Ceata din Lisa şi-a prezentat obiceiul specific zilei de Anul Nou „Datul în strai“.

„Suntem cu Ceata din satul Lisa şi cu obiceiul nostru „Straiul“ . Este un obicei străvechi şi chiar numai la noi, în satul Lisa, se face acest obicei în ziua de Anul Nou“, a explicat Gheorghe Moga, primarul comunei Lisa.

Comentarii

Ultimă oră