Sari la conținut

Factura de la CET se citeşte cu calmante (video)

Mai multe familii racordate la CET s-au trezit cu facturi exagerate deşi, oricum, abia au folosit caloriferele de teama preţurilor prea mari. Oamenii au avut adevărate şocuri când au văzut sumele apărute pe facturile pentru încălzire.
A fost un şoc. „Am crezut că înnebunesc, am luat şi calmente, pentru că am o vârstă destul de înaintată şi nu aş vrea să păţesc ceva. A fost un şoc pentru mine”, spune Margareta Albu, o pensionară din cartierul Astra, care are de plătit pentru două calorifere 700 de lei. Şi familiile de pe strada Uranus sunt păţite. „În decembrie au venit sume foarte mari la repartitoare, avem un consum de 723 de lei la două calorifere, consum de 913 lei la 3 calorifere, iar pe un singur calorifer 500 de lei ….şi asta fără ţevi comune, că aici este o altă poveste. Am rugat firma CET să ne schimbe o ţeavă, pe care au schimbat-o în luna august”, spune Nuţa Ghiţă, administrator asociaţia de proprietari.
„Ce să fac?”. Un alt exemplu este cel al lui Mihai Bătnaru. Are de plătit peste nouă milioane de lei vechi. Familia bărbatului formată din trei membri abia trăieşte de pe o zi pe alta cu un singur salariu, iar factura de la CET a picat ca o bombă. „Ce să fac ? dau în rate, dau aşa cum pot, pot să fac ceva? Să nu plătesc? credeţi că mă ajută dacă mă duc la CET?”, întreabă Mihai Bătnaru, locatar. Doamna Margareta Albu, o pensionară care trăieşte cu doar 600 de lei, are şi ea de plătit doar pentru căldură mai mult decât câştigă. Peste 700 de lei, în condiţiile în care face economie la sânge la caldură. Femeia ne-a spus că abia dacă a dat drumul de 5 ori la calorifere în luna decembrie, tocmai de teama de a nu plăti prea mult.
Debranşaţi, dar tapaţi. De surprize nu au scăpat însă nici cei debranşaţi de la CET. „Mi-am pus centrală de patru ani, cum am putut, cu împrumut şi vreau să mă debranşez de ţevile de la CET sau să le zidesc, că mi-a venit de plată pentru două ţevi 60 de lei şi am pensia de trei milioane şi jumăte, deci nu pot să-mi permit… atunci nu mai mănânc”, declară Virginia Găguţ, locatar. „Eu am luat bani din bancă pentru a-mi pune centrală şi acum plătesc şi la bancă şi aceste părţi comune care sunt exagerate, acum pe decembrie mi-a venit 30 de lei numai părţile commune”, completează un alt locatar, Nicolae Todoran.
Locatarii, cu capul pe Butuc. Cu toate acestea, pentru reprezentanţii CET, aceste sume nu sunt deloc ieşite din comun. „Facturarea se face pe baza citirii contorului de branşament de la intrarea din bloc, iar repartizarea o face firma de repartitoare care este autorizată ANRSC, deci din punctul nostru de vedere consumul este normal”, explică Ludmila Butuc, purtătorul de cuvânt CET Braşov. Şi, ca să-i mai încălzească pe locatarii aduşi în sapă de lemn, Ludmila Butuc i-a anunţat pe locatari că facturile se pot plăti şi eşalonat.


http://www.brasovultau.ro/

Comentarii

Ultimă oră