Sari la conținut

Poliţiştii Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Braşov au percheziţionat 18 imobile, de unde au ridicat probe care demonstrează că reţeaua falsifica în special bancnote de 100 RON, de 50 de euro, dar şi lei moldoveneşti.

Interesant este că falsificatorii de bancnote şi-au diversificat oferta. Acum nu mai falsifică doar valutele forte, dolarii sau euro, ci au ajuns să falsifice bancnote puţin întâlnite în România.  
Zloţi falşi pentru export. La Satu Mare, procurorii Serviciului Teritorial al DIICOT au prins în flagrant, tot joia trecută, o reţea de falsificatori care se pregătea să iasă din ţară cu un transport de zloţi falşi, cu destinaţia Polonia. "Ideea cu Polonia le-a venit pentru că unul dintre ei fusese anterior acolo şi li s-a părut foarte uşor să pună în circulaţie banii falşi. I-ar fi plasat şi s-ar fi întors imediat în România", au explicat surse judiciare pentru gândul.info.
Tehnologie de ultimă oră. Falsificatorii foloseau calculatoare performante şi imprimante sofisticate, capabile să tipărească pe suport de plastic, care puteau ajunge să coste şi 1.500 de euro, a explicat pentru gândul comisarul şef Gabriel Florescu, şeful BCCO Braşov. Bancnotele reale erau scanate, apoi erau scoase la imprimantă folosind vopseluri şi tuşuri speciale. De asemenea, poliţiştii BCCO Braşov au găsit la percheziţii matriţe pentru tipărirea de bancnote euro. Reţeaua se ocupa şi cu falsificarea de cărţi de identitate, de permise auto, dar şi cu dispozitivele pentru clonarea cardurilor bancare.  
90% succes. Preferatele falsificatorilor sunt bancnotele de 100 de lei. "Bancnotele false de 100 de lei erau plasate de exemplu la chioşcuri de ziare sau în alte locuri de unde plasatorii cumpărau ceva ieftin. Vigilenţa vânzătorilor de la chioşcuri este mult mai redusă, sunt de multe ori persoane mai în vârstă. Procentual, rata de schimbare a falsurilor era de peste 90%", a spus pentru Gândul comisarul şef Gabriel Florescu.

Cum depistezi banii falşi. Cele 12 elemente de securitate

Fereastra transparentă, în care se observă două măşti de teatru, valoarea nominală ambutisată şi un element auriu sub formă de panglică, în cazul bancnotei de 100 RON; un cap de acvilă şi valoarea ambutisată, în cazul bancnotei de 50 RON.
- Filigranul: în partea stângă, pe faţa bancnotei, se observă portretul lui Ion Luca Caragiale şi emblema BNR, la bancnota de 100 RON; portretul lui Aurel Vlaicu şi emblema BNR. Cele două elemente sunt vizibile când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
- Firul de siguranţă: aflat în partea centrală a bancnotei, este vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
-Elementul de suprapunere: fragmente ale unui element de design de mici dimensiuni, imprimate în acelaşi loc pe ambele feţe, astfel că atunci când sunt privite prin transparenţă şi luminate din partea opusă privitorului, elementul este văzut în întregime. Acesta se află plasat pe avers, sub denumirea băncii (Banca Naţională a României). La bancnota de 100 RON, este vorba despre o floare stilizată de violetă. La cea de 50 RON, apare roza vânturilor (o busolă).
- Banda iridiscentă: imprimată pe revers, în partea dreaptă, este o bandă verticală de culoare transparent aurie care are înscrisă, pe verticală, de şapte ori, valoarea nominală.
-Microtextul: pe avers şi pe revers sunt zone imprimate cu caractere foarte mici, sub 1 mm înălţime, ce se pot vedea cu ajutorul unei lupe.
-Imprimare vizibilă în lumină ultravioletă: un patrulater ce conţine valoarea nominală (50, respectiv 100). Seria bancnotelor româneşti în circulaţie este formată din trei cifre şi o literă, iar numărul din şapte cifre. Numărul fiecărei bancnote este unic. Seria şi numărul tipărite cu cerneală neagră, pe verticală, în stânga, se văd de culoare verde, iar seria şi numărul imprimate cu cerneală roşie, cu caractere de înălţime crescătoare, pe orizontală în dreapta, se văd de culoare portocalie în lumină ultravioletă.
- Imprimarea aurie: element de design de pe aversul bancnotei, imprimat cu cerneală de culoare aurie. La 100 RON, este vorba de o panglică în fereastra transparentă. La 50 RON, este vorba de un cap de acvilă de munte, în dreapta aversului.
-Imprimarea în relief: principalele elemente de design sunt imprimate în relief, pe ambele feţe.
-Imaginea latentă: devine vizibilă când bancnota este privită razant şi este constituită din iniţialele "BNR". La 100 RON, acestea se găsesc pe reversul bancnotei, pe uşile clădirii. La 50 RON, se găsesc pe aversul bancnotei, pe umărul stâng al lui Aurel Vlaicu.
-Microperforaţiile: în zona elementului floral pe avers, există înscrisă valoarea nominală prin perforaţii foarte fine. Acestea devin vizibile numai când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
- Cerneala care îşi schimbă culoarea: pe avers, în partea stângă jos, există elemente imprimate cu cerneală care îşi schimbă culoarea din auriu în verde, în funcţie de unghiul din care este privită: LEI 50, respectiv LEI UNA SUTĂ.

Comentarii

Ultimă oră