Sari la conținut
expozitie-despre-mocanii-saceleni

Ştergar din borangic, solniţe din lemn, caval şi piese de port de la costumul de mocan, lângă aceste obiecte se adaugă anumite  informaţii şi fotografii despre mocanii săceleni. Toate acestea se pot vedea la Muzeul de Etnografie din Braşov, în cadrul expoziţiei intiulate “Urmele mocanilor săceleni în Dobrogea”.

   În acest an reprezentanţii muzeului de Etnografie Braşov au început un proiect de cercetare a fenomenului de emigrare a unor mocani săceleni în Dobrogea, proiect concretizat prin această primă expoziţie dedicată familiilor Median, Oancea şi Babeş, care le-au pus la dispoziţie informaţii şi fotografii din arhivele personale.
„Ne propunem să dezvăluim publicului rolul extrem de important pe care l-au avut mocanii din Săcele. De obicei românii din Săcele sunt asimilaţi cu termenul de mocani, mari crescători de oi, care ţineau oile în timpul verii pe platourile montane şi în timpul iernii le coborau dincolo de Carpaţi în bălţile Dunării, în Dobrogea şi ajungeau chiar mai departe, dincolo de Dunăre, în Crimeea”  a declarat  Ioan Andron, cercetător la Muzeul de Etnografie Braşov.
Rolul mocanilor săceleni în dezvoltarea economică, socială şi culturală a aşezărilor din Dobrogea a fost unul pregnant. Urmele lor în Dobrogea au rămas până astăzi în memoria locuitorilor, pe cruci în cimitire, în înscrisuri, în edificii, în nume de străzi. Expoziţia deschisă la Muzeul de etnografie poate fi vizitată până anul viitor, în luna martie.

Comentarii

Ultimă oră