Sari la conținut

Expoziție de fotografie și pictură: „Un secol de artă braşoveană 1815 – 1918”

expozitie-de-fotografie-si-pictura-un-secol-de-arta-brasoveana-1815-1918-

 Un secol de artă braşoveană, rezumat într-o nouă expoziţie la Muzeul de Artă (Bulevardul Eroilor 21, Brașov). Expoziţia prezintă în câteva zeci de lucrări atât evoluţia picturii, cât şi a fotografiei în secolul XIX şi la începutul secolului XX, perioadă de tranziţie spre modernitate.

Expoziţia „Un secol de artă braşoveană 1815 – 1918” se înscrie într-o serie de manifestări de subliniere a evoluţiei artei, din care până acum au mai fost prezentate arta interbelică şi arta postbelică.

„Este un alt centenar, centenarul care conduce la Marea Unire. Ne-am axat în această expoziţie pe prezentarea evoluţiei spre modernitate a artei braşovene şi a centrului artistic braşovean şi coincide această perioadă 1815 – 1918 cu această perioadă de tranziţie”, a explicat Radu Popica, curator expoziţie.

Expoziția cuprinde 53 de lucrări de pictură, grafică şi sculptură care provin atât din Muzeul braşovean, cât şi de la Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Naţional Secuiesc Sfântu Gheorghe, Muzeul Municipiului Bucureşti şi Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov, dar şi din colecţii particulare.

Expoziţia este dominată de autoportrete. „Asta pentru că în secolul respectiv, cel mai important era portretul, toţi voiau să apară cumva. De abia atunci a apărut şi fotografia – concurenţa”, a explicat Bartha Arpad, director al Muzeului de Artă.

În expoziţie sunt prezentate şi fotografii, căci din această perioadă fotografii au început să devină artişti.

„Este important că în această expoziţie sunt prezenţi şi fotografii braşoveni, pentru că într-un fel se repară o nedreptate istorică, ei n-au fost de la bun început consideraţi artişti, dar după apariţia unui atelier important, atelierul lui Leopold Adler, fotografii devin şi ei artişti recunoscuţi în oraş”, a precizat Camelia Neagoe, muzeograf Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului.

Atelierul lui Leopold Adler a fost deschis în 1875, deşi la Braşov, fotografia fusese adusă din 1842, de un optician vienez, care făcea dagherotipii la Hotelul Pomul Verde, undeva pe strada Lungă.

Expoziţia „Un secol de artă braşoveană 1815 – 1918” va fi deschisă la Muzeul de Artă Brașov până în 11 noiembrie 2018.

Comentarii

Ultimă oră