Sari la conținut

Expoziţia unei pictoriţe braşovene la Palatul Şuţu

O expoziţie a tinerei pictoriţe braşovene Luminiţa Gliga, la Palatul Şuţu din Bucureşti, s-a bucurat de o foarte bună critica de gen.

Succese pe piaţa de artă. Medalia de Aur pentru pictură la Cannes, Diploma şi Medalia de argint aurit a Societăţii Academice din Paris, locul III la Săptămâna artei ruse de la Moscova şi Sankt Petersburg, prezentări elogioase în urma participării la expoziţii recente la New York, Beijing şi Ferrara, lucrări în colecţii particulare şi instituţii din Austria, Germania, Statele Unite, Italia, Danemarca, Franţa, Irlanda, Canada, China, România. Sunt distincţii şi succese pe piaţa de artă obţinute de tânăra pictoriţă braşoveană Luminiţa Gliga în ultimii trei ani, scrie www.cotidianul.ro.

Elementele de sub influenţa lunii. Expoziţia, intitulată „Subselenarium”, se opreşte asupra celor trei elemente care se află sub influenţa Lunii: apa (originea vieţii şi poarta spre veşnicie), pământul (născător şi subzistenţial al vieţii) şi aerul (mediul prielnic luminii, culorii, calea de comunicare dintre cer şi pământ). Unele picturi îşi au rădăcinile în subiectul original, altele îmbină simbolurile cu experienţe personale ale artistului.

Evoluţie rapidă. Artista a avut o evoluţie de o incredibilă rapiditate, dacă ne gândm că a absolvit Universitatea de Arte din Bucureşti în 2002. E drept, a început să expună, cu regularitate, încă din 1997. Peisajele ei, pentru că aceasta este zona de interes a creatoarei, au captat atenţia rând pe rând, prin forţa emoţională, tradusă în izbucniri cromatice fascinante.


Apreciată în „NY Arts Magazine”

Publicistul Abraham Lubelski nota în „NY Arts Magazine”, în 2009, spunea, cu prilejul participării pictoriţe, alături de alţi 10 artişti, la expoziţia „Perception of Reality” de la galeria „Ico” din Chelsea, Manhattan: „Luminiţa Gliga creează peisaje abstracte, cerebrale, concentrate cu intensitate vizionară. (…) Rozuri şi albastruri industriale contrastează cu calde tonuri de pământ, creând interesante, complexe armonii cromatice. Familiar şi ciudat în acelaşi timp ele ne provoacă rapid privirea. Împreună, ele ilustrează un peisaj al minţii”.

Comentarii

Ultimă oră