Sari la conținut

Expoziţia Naţională „Crăciunul cu măşti”, la Castelul Bran

expozitia-nationala-craciunul-cu-masti-la-castelul-bran

Pasionaţii de etnografie au o ocazie deosebită să afle lucruri interesante despre obiceiuri de iarnă din Rucărul de Făgăraş şi Rucărul de Argeş, dintr-o expoziţie inedită.

Expoziţia Naţională „Crăciunul cu măşti” organizată la Castelul Bran, doreşte să aducă în atenţia publicului obiceiuri de iarnă din două localităţi, aparţinând de două zone etnografice diferite, dar legate de o istorie comună.

Începând cu 10 decembrie 2016, ora 12:00, beneficiind de sprijinul Centrului Cultural Reduta şi al Asociaţiilor „Ruffa Arbor” şi „Regalia”, Castelul Bran se va transforma într-un spaţiu tradiţional, strămoşesc.

Anul acesta, între zidurile castelului, vor fi dezvăluite amanunte interesante despre oameni şi obiceiuri din două localităţi ce poartă acelaşi nume, dar se găsesc de o parte şi de alta a Carpaţilor: Rucărul Muscelean (jud. Argeş) şi Rucărul Făgărăşean (com. Viştea).

Expoziţia conţine piese de mobilier şi de decoraţiuni specific muscelene şi o serie de fotografii vechi care vor vorbi despre obiceiurile de iarnă din Rucărul Muscelean şi din Rucărul de Făgăraş.

Conform legendei „descălecatului” Ţării Româneşti, în anii 1290, Negru Vodă a trecut Carpaţii dinspre Făgăraş şi s-a stabilit la Curtea de Argeş unde a întemeiat un voievodat. Dincolo de elementele de legendă, numeroşi istorici susţin ideea întemeierii localităţii Rucăr din judeţul Argeş de către locuitorii satului Rucăr din Ţara Făgăraşului, aparţinând în prezent de comuna Viştea.

Potrivit tradiţiilor, rolul zeiţei preistorice în ipostază zoomorfă este interpretat la Crăciun şi Anul Nou de feciorul cetei de colindători care îmbracă o mască bovină numită, în raport de zona etnografică, Turcă, Boură, Cerb, Capră, Brezaie etc. Astfel, în Rucărul de Făgăraș întâlnim obiceiul colindului cetei de feciori cu Berbece, iar în cel muscelean, Brezaia.

Expoziţia este structurată în trei secţiuni: reconstituirea unui interior ţărănesc muscelean, prezentarea obiceiurilor de iarnă Brezaia şi Ceata de feciori cu Berbece din Rucărul de Făgăraş, precum şi o expoziţie de fotografie veche.

În zilele de sâmbătă şi duminică ansambluri din judeţul Braşov vor prezenta colinde şi obiceiuri de iarnă.

Comentarii

Ultimă oră